Nieuws/Binnenland
1021534
Binnenland

Straffen tot 6 jaar voor dood grensrechter

De Amsterdamse voetbalvader die was betrokken bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, heeft donderdag in hoger beroep 6 jaar cel gekregen.

Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde de zes minderjarige verdachten tot maximaal 2 jaar jeugddetentie, waarvan een deel voorwaardelijk. De straffen zijn nagenoeg gelijk aan die de rechtbank in Lelystad eerder dit jaar oplegde. Het hof heeft de eisen van het Openbaar Ministerie grotendeels gevolgd.

Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december vorig jaar slachtoffer van een dodelijke schoppartij op een veld van zijn club Buitenboys in Almere, na een wedstrijd tegen de club van de verdachten, Nieuw Sloten uit Amsterdam.

De spelers van het bezoekende B-elftal waren boos over de manier waarop Nieuwenhuizen de wedstrijd had gevlagd. Een ruzie daarover ontaardde in „een explosie van geweld', zoals het hof het incident in de uitspraak omschreef. Nieuwenhuizen belandde meermalen op de grond en werd onder meer tegen zijn hoofd en hals geschopt.

Volgens het hof heeft hij „geen schijn van kans gehad”. De veroordeelde vader had het geweld moeten voorkomen, aldus het hof. In plaats daarvan is hij gaan meevechten. De man gaat in cassatie, meldt zijn advocaat.

Richard Nieuwenhuizen overleed ruim een etmaal na de vechtpartij in een ziekenhuis. Een van zijn zonen speelde mee in de betreffende wedstrijd en was een belangrijke ooggetuige.

De advocaten van de verdachten hebben de betrouwbaarheid van diverse getuigenverklaringen in twijfel getrokken. Het hof heeft alle verweren op dit punt verworpen. Ook is er wat het hof betreft geen enkele twijfel over de doodsoorzaak: Nieuwenhuizen is overleden aan de gevolgen van het op hem toegepaste geweld. De mogelijkheid dat zijn dood is veroorzaakt door een genetische aderafwijking noemde het hof „hoogst onwaarschijnlijk”.

Het hof heeft de schadeclaims van enkele nabestaanden van Nieuwenhuizen gedeeltelijk toegewezen.