Nieuws/Binnenland
1021580131
Binnenland

Maastricht UMC+: ’Onderste steen moet boven komen’

Maastricht - Zondag is er een persconferentie gegeven door dr. Helen Mertens (voorzitter Raad van Bestuur) en prof. dr. Karin Faber (directeur Patiëntenzorg) in het Maastricht UMC+. Hier werd toelichting gegeven op het overlijden van twee patiënten van het ziekenhuis, nadat in de nacht van donderdag op vrijdag een stroomstoring had plaatsgevonden. Dr. Mertens zegt in de persconferentie dat de onderste steen boven moet komen in deze kwestie.

Een 76-jarige Maastrichtenaar overleed diezelfde nacht. Een 67-jarige man, ook uit Maastricht, overleed pas zaterdagmiddag.

De stroomstoring vond ’zeer lokaal’ plaats in het ziekenhuis, enkel op een gewone verpleegafdeling. In ieder geval twee patiënten hebben daardoor te maken gekregen met een storing in de zogenaamde optiflow, zuurstoftoediening via een slangetje.

Opgemerkt toen toestand hard achteruit ging

De storing werd opgemerkt toen de toestand van één patiënt hard achteruit ging. Direct toen dit werd opgemerkt, is er ingegrepen, stelt het ziekenhuis. Hoe lang de stroom er al af was voordat het probleem werd geconstateerd, is nog onduidelijk. Evenmin kon de ziekenhuisleiding vertellen wat de oorzaak van de storing was.

De twee patiënten die zijn overleden, lagen samen op één kamer. In de kamer lagen nog twee andere patiënten, zij hebben ’geen nadelige gevolgen ondervonden’.

Toch bleek de gezondheid van twee patiënten flink achter uit te zijn gegaan. Het ziekenhuis erkent dat bij zeker één persoon het uitvallen van de stroom een rol heeft gespeeld in het overlijden.

Onderzoek

Het ziekenhuis is gestart met een eigen intern onderzoek. „De Inspectie kijkt met ons mee”, zei voorzitter Helen Mertens van de Raad van Bestuur van het MUMC+. De inspectie besluit vervolgens of een extern onderzoek nodig is, zei ze. De resultaten van het interne onderzoek zijn over enkele weken bekend.

„Wij betreuren dit enorm en leven mee met de nabestaanden”, zei directeur patiëntenzorg Karin Faber. Ze vertelde dat het nog onduidelijk is hoe de stroomstoring is ontstaan. Het was geen algehele storing, maar eentje die beperkt bleef tot de verpleegafdeling. De apparaten gaven geen alarm af, zei ze. „Ik weet niet waarom het alarm het niet deed.” Volgens haar heeft het medisch personeel correct gehandeld.

Faber benadrukte verder dat beide patiënten die later overleden ernstig ziek waren. Volgens Magdelijns gold dat echter niet voor haar oom. Die was volgens haar juist aan de beterende hand.