Nieuws/Binnenland
1021705
Binnenland

Onno Hoes mag blijven

Onno Hoes (52) mag ondanks het tumult rond zijn liefdesleven aanblijven als burgemeester van Maastricht. Na een urenlang overleg met de VVD'er, besloten de fractievoorzitters van de gemeenteraad Hoes een laatste kans te geven. "Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester dan heeft dat consequenties", aldus een fractievoorzitter kort na middernacht in een verklaring.

Hoes moest diep door het stof en heeft inmiddels ook excuses gemaakt over zijn handelen van de afgelopen periode, zo is te lezen in een verklaring. Hoes zei tegen de raad dat hij al een half jaar niet meer actief is op datingsite Grindr. De burgemeester zei niet uit te kunnen sluiten dat komende tijd nog meer mensen zich geroepen voelen om over contacten met de Brabander te praten in de media.

Nieuwe affaires

Overigens geloven niet alle fractievoorzitters dat het nu afgelopen is met Onno-gate. Zo verwacht Jan Hoen van de Volkspartij Maastricht dat er best nog nieuwe affaires aan het licht kunnen komen. PvdA'er Frans Bastiaens zegt dat Hoes een herkansing heeft gekregen. "Hij krijgt een nieuwe kans om te laten zien dat hij zich als een burgemeester kan gedragen".

Fractievoorzitter Bert Jongen van D66 zei dat Hoes 24 uur per dag burgemeester is, zeven dagen in de week. „Wij geven hem de ruimte om dat waar te maken, en daar hoort geen datingsite bij.”

Seks

Geen enkele fractie zag in de gebeurtenissen aanleiding om Hoes naar huis te sturen, zei fractievoorzitter Michel Severijns van de VVD. Hoes is niet gevraagd of hij seks heeft gehad met de jongeman, zei Severijns.

Een week geleden al oordeelde de gemeenteraad dat een opgedoken zoenfoto met een 24-jarige model in een Maastrichts hotel een privézaak was ‘mits er geen lijken meer uit de kast zouden vallen’. Toen kort daarna de blote torso van de burgemeester op een datingsite opdook en een tweede 20-jarige toyboy zich meldde, riep de lokale politiek de Brabander gisteravond voor de tweede keer op het matje.

Moderne stad

VVD’er Hoes blijkt wel een potje te kunnen breken bij de Zuid-Limburgers. Maastricht toonde zich bij Hoes’ aantreden in november 2010 al een moderne stad door te kiezen voor een jonge, ‘allochtone’, homoseksuele en joodse burgemeester, die ook nog eens is getrouwd met de bekende society- en roddeljournalist Albert Verlinde.

“Ik voldoe niet aan het standaardprofiel van een burgemeester uit het zuiden van dit land”, zei Hoes kort na zijn benoeming in De Telegraaf. “Maar het mooie is dat ze zich daar in Maastricht niks van aantrekken. Ze zijn verdomd trots dat ik op die punten afwijk”.

Dom

Veel fractievoorzitters van de gemeenteraad lieten de burgemeester gisteravond achter gesloten deuren wel weten dat het over moet zijn met de escapes. “De burgemeester is dom geweest om al die dingen te doen”, zegt SP-fractievoorzitter Leny Eijssen. “Voor de reputatie van Maastricht is dit natuurlijk niet goed, op deze manier moet onze stad niet in de krant staan”.

John Steijns, fractievoorzitter van Stadsbelangen Maastricht, vindt wel dat de burgemeester zich moet schamen: “Laat ik het zo zeggen: als ik zou doen wat hij allemaal blijkt te hebben gedaan, dan stond vanaf de eerste dag het bordje ‘te koop’ in mijn tuin en was ik allang weg gevlucht.”