Nieuws/Binnenland
1021820
Binnenland

Nieuwjaar zonder knallen erg in trek

Steeds meer Nederlanders hunkeren naar een vuurwerkloze jaarwisseling. Vakantieparken die een knalvrij oud en nieuw aanbieden, worden bedolven onder rustzoekers. Daarbij gaat naast hondeneigenaren ook om ouders van kinderen met een gedragsstoornis.

Op hun beurt springen vakantieaccommodaties en dierenpensions hier op in met speciale vuurwerkvrije arrangementen.

De ’uitvinders’ van dit fenomeen, Landal, hebben het aantal vuurwerkvrije parken intussen verdubbeld. Werd hier vijf jaar geleden met een enkel park een voorzichtige start mee gemaakt, vorig jaar werd dit uitgebreid naar drie en dit jaar zijn het zes parken, meldt commercieel directeur Bas Hoogland van Landal.

Hij zegt bovendien een opvallende tendens te signaleren. „Voorheen kregen we vooral hondenbezitters over de vloer, maar dit jaar horen we steeds vaker ouders die zeggen dat ze heel bewust voor hun kind voor een vuurwerkvrij park kiezen. Omdat hun kind autistisch is of een andere gedragsstoornis heeft.”

Steeds vroeger

De zes Landalparken zijn – op een enkel huisje na – uitverkocht. „Het opvallende is dat de mensen steeds vroeger komen. Dit seizoen waren al rond september alle bungalows gereserveerd, een maand eerder dan vorig jaar. Wat je vaak ziet, is dat mensen, die 2 januari uitchecken, meteen boeken voor het jaar erop”, aldus Hoogland.

De vuurwerkvrije jaarwisseling kan zich volgens hem verheugen in een vaste schare fans. „We horen dat onze gasten om middernacht met z’n allen naar buiten gaan, juist om te luisteren naar de doodse stilte. Dat schijnt heel bijzonder te zijn.”

Het is nog onduidelijk of Landal het aanbod volgend jaar verder uitbreidt.