Nieuws/Buitenland
1021847
Buitenland

'Mestvorken' maken zich op voor mars op Rome

Een groots aangekondigd protest van de protestbeweging 'Forconi' (Mestvorken) in Rome heeft woensdag veel minder mensen getrokken dan verwacht. Op het Piazza del Popolo in de hoofdstad verzamelden zich uiteindelijk enkele duizenden betogers, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Er was rekening gehouden met zo'n 15.000 boze burgers. Danilo Calvani van de Mestvorken zei dat „vreemd genoeg” veel treinen met demonstranten vertragingen opliepen of kampten met technische problemen.

'Forconi' uit heel Italië waren woensdag onderweg naar Rome. De mars op de hoofdstad was georganiseerd door de zeer gemengde protestbeweging die de afgelopen tijd veel van zich doet spreken: ontevreden boeren en studenten doen mee, en leden van extreem rechtse bewegingen zijn op de rijdende trein van de nieuwe beweging gesprongen.

Een 'Mars op Rome' is dan ook historisch beladen als een fascistische traditie: Benito Mussolini troggelde zo in 1922 koning Victor Emmanuel III het premierschap af, een functie die de dictator vervolgens 20 jaar zou bekleden.

De politie had meer dan 2000 agenten paraat. In het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam het Comité voor de Orde en de Veiligheid bijeen onder leiding van minister Angelino Alfano.

Op het station van Pisa kwam het tot ordeverstoringen toen marcheerders die onderweg waren naar Rome, urenlang een spoor bezetten. 'Gematigde' regionale groepen Mestvorken uit Sicilië en de Veneto, de regio waarvan Venetië de hoofdstad is, hebben al afstand genomen van geweld.

De krant la Repubblica gaf woensdag een opsomming van de groeperingen die zich bij het boeren- en studentenprotest van de Mestvorken hebben aangesloten: daklozen, vervoerders, straathandelaren, werklozen, werkenden zonder vaste baan, immigranten en voetbalhooligans. „Een smeltkroes van woedende mensen, verenigd door drie doelstellingen: de val van het kabinet-Letta, de afschaffing van de euro en het verlagen van de belastingen”, aldus la Repubblica.