Nieuws/Binnenland
1021862
Binnenland

Getuigenissen in gruwelzaak met toeriste

De man die terechtstaat omdat hij vorig jaar een jonge Nederlandse vrouw wekenlang gevangenhield en misbruikte in een hotel in de Australische stad Melbourne, zou hebben geloofd dat zij hem wilde vermoorden.

Dat heeft een vriend van hoofdverdachte Alfio Anthony Granata (46) woensdag verklaard tegenover de rechtbank. „Hij geloofde dat ze hem probeerden te drogeren door valium in zijn koffie te doen”, aldus de vriend, Frank Inturrissi. De Nederlandse toeriste zwoer daarbij samen met een andere vrouw, die ook verdachte is in de zaak, zou Granata hebben gedacht.

De gruwelzaak heeft in Australië veel stof doen opwaaien. De 6 wekende durende beproeving van de Nederlandse die begin 20 zou zijn, is deels vastgelegd op video. Ze zou zijn verkracht, geketend, gemarteld en met de dood bedreigd.

Het samenzijn van de Nederlandse vrouw met Granata en zijn medeverdachte Jennifer Mary Peaston (32) zou zijn begonnen met vrijwillige seks en drugsgebruik, maar daarna uit de hand zijn gelopen.

De verklaring van de vriend van Granata was een van de getuigenissen woensdag. De zittingen van maandag en dinsdag vonden plaats achter gesloten deuren. Toen legde het slachtoffer haar getuigenis af.

Woensdag kwam ook een bewaker aan het woord. Hij vertelde dat hij naar de kamer van het Rydges Bell City-hotel was gegaan na een klacht over geluidsoverlast. Hij zag daar Granata en de twee vrouwen op het bed zitten. Granata zei toen tegen de bewaker dat het gehuil afkomstig was van de televisie.

Granata en Peaston staan terecht voor 108 aanklachten, waaronder 62 voor verkrachting en 10 voor doodsbedreigingen.