Nieuws
1021869
Nieuws

Akkoord over pensioenopbouw

Een pensioenakkoord is woensdag bereikt tussen de regeringscoalitie en oppositie. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP werden het vanmiddag op laatste details eens. Mensen gaan volgens de overeenkomst jaarlijks minder belastingvrij sparen dan nu het geval is, maar meer dan het kabinet eerst wilde. BEKIJK OOK DE ANALYSE IN DFT TV:Wat zijn de gevolgen van het pensioenakkoord? 'We worden gedwongen langer door te werken'

Compromis

Nu geldt de fiscaal voordelige pensioenopbouw van 2,25 procent per jaar. Volgens het compromis is dat 1,875 procent geworden.

Om de financiering rond te krijgen, gaat de doorwerkbonus voor oudere werknemers, boven 50 jaar, op de schop. Die wordt  beperkt tot mensen boven de 56.

Ook krijgen werkgevers minder lastenverlichting dan eerder de bedoeling was en de pensioenfondsen moeten btw gaan betalen.

Zorgenkindje

ANBO, de grootste belangenbehartiger voor senioren blijft bezorgd over het akkoord dat is bereikt over de

pensioenopbouw. Directeur Liane den Haan: “De regeling is minder slecht dan het eerste voorstel van het kabinet. Maar het is nu het zorgenkindje van werknemers die pensioen opbouwen. En die niet meer aan de norm van 70 procent van het  gemiddelde inkomen zullen toekomen.''

Oudere werknemer

'Banaal' is volgens de ANBO bovendien het besluit om 250 miljoen euro te schrappen om oudere werknemers aan het werk te helpen. ,,In feite wordt dit onderdeel uit het sociaal akkoord nu zomaar weer naar de prullenbak verwezen. Onbegrijpelijk als je kijkt naar de beroerde positie van 50-plus op de arbeidsmarkt.”

Klik hier voor al het nieuws, uitleg en achtergrond over pensioenen.