Nieuws/Binnenland
1021872
Binnenland

Zieke Samuel naar Nederland

De zieke Nederlander Samuel, die vastzat in een cel in Venezuela, is teruggehaald naar Nederland.

Samuel was in Venezuela opgepakt met 8 kilo cocaïne in zijn koffer. Hij werd veroordeeld voor drugssmokkel. De Nederlander zat al 4 jaar in de cel en had nog 4 jaar te gaan. Zijn gezondheid was hard achteruitgegaan. Hij gaf bloed op en was flink afgevallen. Na een noodkreet van de moeder van de gedetineerde, kwam ombudsman Alex Brenninkmeijer in actie.

De 37-jarige man was te ziek om nog drie jaar onder erbarmelijke omstandigheden in een gevangenis in Venezuela te overleven. Na een uitzending van EenVandaag en aandringen van de Nationale Ombudsman keek het ministerie opnieuw naar het verzoek van Samuel om zijn straf verder in Nederland te mogen uitzitten.

“Ik had hem eigenlijk al losgelaten”, zegt zijn moeder Marjolein in een reactie. "En dat doe je als moeder niet zo snel." Samuel werd in 2009 in Venezuela tot acht jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel. Hij deed eerder een beroep op de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS) om naar huis te komen, maar dat werd afgewezen door het ministerie.

Volgens deze wet kunnen Nederlanders die vastzitten in buitenlandse gevangenissen in aanmerking komen voor overdracht naar Nederland om het resterende deel van hun straf hier uit te zitten. Die tijd moet mede worden gebruikt om ze te resocialiseren in de Nederlandse samenleving. Omdat de opgelegde straffen worden omgezet naar Nederlandse maatstaven blijft er vaak onvoldoende straf over in een Nederlandse cel om ze voor te bereiden op die terugkeer in de maatschappij. En dus wijst justitie veel verzoeken af, omdat de benodigde reststraf van zes maanden ontbreekt.

Gezondheid

De moeder van Samuel en advocaat Jan Boone spraken hun grote zorgen uit over zijn gezondheidstoestand. Beiden vreesden dat hij zijn straftijd in een cel in Venezuela niet zou overleven. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer keek vervolgens naar de zaak en de werking van de WOTS. Hij noemde de opstelling van het ministerie van Veiligheid en Justitie tegenover Samuel ‘koud en star’.

Toen ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in een medisch rapport de verslechterde gezondheidstoestand van Samuel bevestigde, besloot justitie het WOTS-verzoek opnieuw in behandeling te nemen. Met de uiteindelijke terugkomst van Samuel als gevolg.

Vissticks

De 37-jarige Samuel is inmiddels overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting Esserheen in Veenhuizen, waar zijn moeder hem vanmiddag bezocht. Moeder Marjolein: "Het weerzien is onvoorstelbaar goed natuurlijk. Als je weet in welke omstandigheden hij daar heeft gezeten. (...) Andere gevangenen klagen hier over het eten. Maar Samuel jubelde het uit over vissticks en worteltjes."