Nieuws/Buitenland
1021873
Buitenland

Erdogan: corruptieonderzoek 'vuile operatie'

Premier Recep Tayyip Erdogan van Turkije noemt het grote corruptieonderzoek dat in zijn land gaande is een „vuile operatie” tegen zijn regering. In het onderzoek zijn sinds dinsdagochtend 52 mensen gearresteerd, onder wie drie zonen van ministers uit Erdogans kabinet, prominente zakenlieden en regionale bestuurders. Het zou gaan om gesjoemel met aanbestedingen van overheidsopdrachten.

In de Turkse media is het onderzoek groot nieuws. Het wordt in verband gebracht met een machtsstrijd binnen de politieke moslimwereld. Erdogans kamp denkt dat een beweging rond een in de VS wonende Turkse geestelijke, Fethullah Gülen, het onderzoek heeft aangezwengeld om de regering in diskrediet te brengen. Vijf hoge politieofficieren zijn ontslagen.

Het gaat om het grootste onderzoek naar corruptie sinds het aantreden van premier Recep Tayyip Erdogan in 2002. Vicepremier Arinç liet eerder weten dat de politiek de onderzoekers niets in de weg zal en mag leggen. Hij sprak van een „geplande actie” om de regering in een kwaad daglicht te stellen.