Nieuws
1021875
Nieuws

Het Pensioenakkoord: een ei, een klein ei of een lege dop?

Dit is uiteraard een retorische vraag. Het is namelijk inderdaad volgens mij een lege dop. Ik zal het uitleggen. Hierbij moet ik wel een beetje goochelen met cijfers, maar leest u mee.

Allereerst het opbouwpercentage. Dat was 2,25 procent, het wordt per 2014 2,15 procent, het voorstel was 1,75 procent, het tegenvoorstel 2 procent, na wat handjeklap is het nu 1,875 procent.

Dat rekent in ieder geval niet ‘lekker’. Erger, wat is de gedachte geweest? 40 jaar x 1,875 procent = 75 procent (dát is wel een mooi getal). Maar de norm is/was 70 procent. En het aantal dienstjaren is of 25-67 = 42 of 21-67 zelfs 46. Dan kom ik dus op een ‘volledig’ pensioen met het nieuwe opbouwpercentage van 78,75 procent of 86,25 procent. Al met al, gepolder met handjeklap.

 

Los hiervan ben ik wel vóórstander van een lager opbouwpercentage in het algemeen, maar ik had voor of 1,75 of 2 procent gekozen. Maar goed, volgend jaar of daarna wordt het toch weer aangepast…..

 

Ook de beperking van het pensioengevend salaris tot 100.000 euro lag in de pen en vind ik acceptabel.

 

Werkgevers denken minder te betalen

Werkgevers gaan dus minder pensioenpremie betalen. Denken ze. Werknemers denken namelijk: crisis voorbij, paar jaar geen salarisverhoging gehad, dus ‘pik in’ een deel van het lagere werkgeversdeel. Zij, de werknemers dus, betalen dan wel meer loonbelasting, maar gaan echt niet meer consumeren. Ze gaan sparen en/of wat schulden aflossen. Zo gaat het namelijk altijd met dit soort maatregelen (vrijgeven spaarloon tot 2x toe en levensloop de afgelopen jaren). Werkgevers 'dempen' hun compensabele verliezen met hún voordeel en de vraag is dan of ze gaan investeren en/of mensen aannemen. Ik betwijfel het.

 

Daarnaast moeten pensioenfondsen nog steeds herstellen. DNB kan wel toezicht houden op ‘generatie eerlijke’ pensioenpremies, maar dat doen ze achteraf pas. Kortom, de beoogde bezuiniging van zo’n 3 miljard euro wordt echt niet gerealiseerd.

 

Pensioengeld in hypotheek sigaar uit eigen doos

Tot slot ben ik voorstander van de mogelijkheid om pensioenpremie te gebruiken voor de aflossing van de hypotheek. Maar wat men nu heeft bedacht schiet niet op. De totale pensioenpremie is 10.000 euro. Mijn werknemersdeel is dan 1/3, dat is 3.300 euro. Ik betaal 42 procent belasting, dus hou netto 1.386 euro over om mijn hypotheek af te lossen. Dat scheelt dan 70 procent hypotheekrente. Pas na een jaar of 5 is dat een beetje geld. Daartegenover staat dat ik op lange termijn minder pensioen krijg. Dat heet nu een sigaar uit eigen doos!

 

Leuker was het als ik ook het werkgevers deel mocht gebruiken. Nóg leuker zou het zijn als ik bijvoorbeeld 25 procent van mijn pensioenspaarpot van, al snel zo’n 100.000 euro a 200.000 euro mocht gebruiken voor de aflossing van mijn hypotheek.

En dat we tot slot 9 waarborgen nodig hebben (zie de Kamerbrief Witteveen 2015) boezemt mij eerder minder dan meer vertrouwen in op een goed afloop. Conclusie? Gefröbel en gepolder op de vierkante centimeter. We maken zeker geen meters. Maar goed, begroting op papier op orde en Brussel voor een jaar tevreden, met een mooie ‘papieren’ waarborg! Fijne feestdagen!

 

Theo Gommer is voorzitter van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen en partner bij Gommer & partners Pensioen Advocaten