Nieuws/Binnenland
1021876
Binnenland

Icoon van de straatfotografie in Foam

Zonder opleiding en training groeide de Amerikaan William Klein (1928) uit tot een van de meest legendarische fotografen ter wereld. Fotografiemuseum Foam in Amsterdam heeft vanaf vrijdag alle zalen ingeruimd voor een overzichtstentoonstelling van Klein, die bekend werd door zijn straatfotografie en eigenzinnige modereportages voor modeblad Vogue.

De fotograaf zorgde in de jaren 50 en 60 met zijn grofkorrelige, ruwe en niet altijd even scherpe foto's van taferelen in steden als New York, Tokio, Moskou en Rome voor een vernieuwing in de fotografie. Hij legde het échte leven vast: kinderen die spelen op straat, vrouwen die bij de kapper zitten of mannen die tv kijken.

Maar ook Vogue stond hem toe dingen uit te proberen en zijn artistieke visie uit te dragen. Het magazine publiceerde in 1960 een van zijn beroemdste foto's: twee modellen in zwart-witte jurken die in Rome een druk zebrapad oversteken. De mensen op straat werden daardoor een essentieel onderdeel van het beeld.

„Klein maakte naam met zijn ironische kijk op de modewereld”, stelt Foam. „Veel van dit werk was even baanbrekend en controversieel als zijn zogenaamd vrije werk.” De 85-jarige fotograaf heeft naar eigen zeggen geen affiniteit met de modewereld. „De modefotografie deed ik voor het geld”, zei Klein woensdag in Amsterdam. „De foto's op straat maakte ik voor mezelf.”

Voor het fotografiemuseum is het de belangrijkste tentoonstelling in zijn geschiedenis. Het overzicht van William Klein is alleen in Amsterdam te zien, tot en met 12 maart.