Nieuws/Binnenland
1021888
Binnenland

'Zoektocht naar brein moord Wiels gaat door'

De Curaçaose politie zoekt nog steeds naar de opdrachtgevers en bedenkers van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Dat bleek woensdagochtend (lokale tijd) tijdens de eerste zitting van de rechtszaak in Willemstad, waar vier Curaçaose mannen terechtstaan voor het vermoorden van Wiels op 5 mei. Tijdens de zitting werd de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Volgens de officier van justitie is er genoeg bewijs dat de vier daadwerkelijk zijn betrokken bij de moord. Zo kwam naar voren dat de 35-jarige E.K., die ervan wordt verdacht Wiels te hebben doodgeschoten, verbolgen zou zijn dat hij 'maar' 100.000 Antilliaanse gulden (ongeveer 45.000 euro) zou hebben gekregen voor de moord. De vermeende uitlokker, de 42-jarige B.F., zou instructies voor de moord hebben gegeven en de betaling hebben gedaan. Deze man zou 400.000 Antilliaanse gulden hebben verdeeld tussen hemzelf en L.F., die twee maanden geleden zelfmoord heeft gepleegd in een politiecel.

De vermoedelijke schutter wordt ook verdacht van twee andere moorden op Curaçao. De twee andere verdachten, van 26 en 31 jaar, zouden onder meer verantwoordelijk zijn voor de auto die is gebruikt bij het plegen van de moord. Een van hen heeft volgens justitie nog een andere verdachte in deze zaak vermoord.

De officier van justitie zei tijdens de behandeling dat het voor de rechter brengen van deze vier mannen het gevolg is van „dag en nacht met man en macht” werken aan de zaak. De zoektocht stopt volgens hem pas „als de oplossing daar is”.

De zogenoemde pro-formazitting trok veel publiek. Ruim voor het begin van de zaak stonden familieleden en geïnteresseerden voor de deur van de rechtszaal. Lang niet alle mensen die aanwezig wilden zijn, konden ook naar binnen. De rechtszaak wordt behandeld onder zware beveiliging, met onder meer agenten met bivakmutsen en kogelvrije vesten in de rechtszaal.

De rechter heeft de behandeling geschorst rond 12 u 's middags (lokale tijd) en zal later op de dag een beslissing nemen over het verzoek tot schorsing van de detentie van enkele verdachten en het verdere verloop van de zaak.