Nieuws/Buitenland
1021892
Buitenland

Israëlische in beroep tegen besnijdenis zoon

Een Israëlische vrouw heeft woensdag bij het hooggerechtshof in Jeruzalem beroep aangetekend tegen de gedwongen besnijdenis van haar zoon van 1 jaar oud. Een rechtbank van rabbijnen had haar daartoe veroordeeld in het kader van een echtscheidingsprocedure. De moeder kreeg een dwangsom van 500 sjekel (103 euro) opgelegd voor elke dag dat de peuter niet onder het mes komt.

De vader had het ritueel geëist. Volgens de rabbijnen is het de religieuze plicht van de vader om erop toe te zien dat de zoon wordt besneden.

De vrouw voert aan dat er geen wet is in Israël die besnijdenis verplicht stelt. De staat laat echter familiezaken als huwelijk en echtscheiding over aan religieuze rechtbanken. Die passen veelal de traditie toe. De moeder vindt besnijdenis fysieke mishandeling. „Ik geloof niet in religieuze dwang”, voegt zij eraan toe. Zij vindt dat de rabbijnen juridisch niet bevoegd zijn om over de besnijdenis van haar zoon te oordelen. Israëlische juristen noemen de rechtszaak een interessant precedent.