Nieuws/Binnenland
1021898
Binnenland

Groen licht voor zzp-pensioenfonds

Er komt een vrijblijvend pensioenfonds voor zzp'ers. Dat is een van de afspraken die door het kabinet zijn gemaakt in het pensioenakkoord van woensdag.

Organisaties van zzp'ers verwachtten al groen licht te krijgen van het kabinet om een eigen pensioenfonds op te richten. Het wordt een vrijwillige regeling, waarbij zzp'ers zelf kunnen beslissen hoeveel premie ze inleggen. De regeling kan ook worden ingezet voor arbeidsongeschiktheid, waardoor eenpitters niet eerst hun pensioenpotje hoeven 'op te eten' als ze in de bijstand komen.

Deze afspraak kost de schatkist per saldo minimaal 60 miljoen euro, dit bedrag kan oplopen tot 300 miljoen euro. Het nieuwe opbouwpercentage wordt 1,875 procent. Op die manier komen mensen die 40 jaar werken uit op een pensioen van 75procent van het gemiddelde verdiende loon. Bij het vorige voorstel van het kabinet en de sociale partners was dat 70 procent.

De snelgroeiende groep zzp'ers viel tot op heden buiten het Nederlands pensioenstelsel. „Zzp'ers zijn nu meestal aangewezen op banksparen of lijfrenteregelingen. Die zijn duur en ondoorzichtig”, aldus Marieke Lips van Platform Zelfstandige Ondernemers, een van de organisaties die het pensioenfonds heeft ontwikkeld.