Nieuws/Binnenland
1021899
Binnenland

Zorgen in Kamer over Lelystad Airport

De Tweede Kamer is er nog niet gerust op dat het goed komt met de uitbreiding van de luchthaven in Lelystad. Het vliegveld moet een overloop worden voor Schiphol, maar dan moeten luchtvaartmaatschappijen wel bereid zijn over te stappen naar Lelystad Airport. Staatssecretaris Wilma Mansveld sprak woensdag in de Tweede Kamer van een „spannende fase” in de ontwikkeling van het vliegveld.

PVV-Kamerlid Dion Graus was het somberst gestemd over de luchthaven in Lelystad. Hij voorziet een 'Betuwelijndebacle'. Zijn CDA-collega Sander de Rouwe maakt zich heel veel zorgen over het businessplan dat er nog steeds niet ligt, terwijl over minder dan een jaar het definitieve besluit moet vallen over de verdere ontwikkeling van Lelystad Airport.

Een meerderheid in de Kamer ziet de noodzaak wel van de ontwikkeling van Lelystad tot een toeristische luchthaven, maar veel fracties vragen zich af of Lelystad aantrekkelijk genoeg is, vooral omdat er niet 's nachts gevlogen wordt. Mansveld zegt dat maatschappijen nu verleid moeten worden om te verkassen. Dat ze in het openbaar niet meteen staan te springen, kan deel uitmaken van de onderhandelingsstrategie, zo hield ze de Kamer voor.

Zelf heeft ze geen inzicht in de vorderingen, omdat dit een zaak is van de Schiphol Group, waar Lelystad Airport een onderdeel van is. Het businessplan moet er komend voorjaar liggen.