Nieuws/Binnenland
1021900
Binnenland

NIEUWS

Atlantische kiters halen overkant

Vliegende vissen die tegen je aan knallen en haaien die op af komen zwemmen. Het zijn slechts twee avonturen die de groep merendeels Nederlandse kiters de afgelopen weken hebben meemaakt op hun recordoversteek over de Atlantische Oceaan. Gisteravond kwamen ze eindelijk aan in Caraibisch gebied.

Het zag er zo gewoon uit, en toch was het uniek. Aan de horizon op een strand bij de Turks en Caicos eilanden verscheen gisteravond een catamaran met daarnaast een kitesurfer. Dit was het allerlaatste stukje van een kitesurftrip van in totaal bijna achtduizend kilometer lang, de langste ´downwinder´ ooit. Honderden stonden op het strand te juichen. De reis begon op 21 november.

Materiaalpech

De vier Nederlandse kiters, een Noorse kitster en een Amerikaan hebben een wereldprestatie neergezet, nog nooit is de oceaan kitesurfend overgestoken. Makkelijk was het niet. Zo kampten ze met materiaalpech. Zo vielen de twee schroeven van de onmisbare begeleidingsboot naar de bodem van de vierduizend meter diepe oceaan. Een tussenstop op de Kaapverdische Eilanden was nodig voor vervanging.