Nieuws/Binnenland
1021909
Binnenland

Scepsis over kansen logistiek park Moerdijk

De veronderstelde positieve economische effecten van het beoogde Logistiek Park Moerdijk (LPM) worden overschat. Een commissie van wijzen schrijft dat woensdag in een second opinion in opdracht van Provinciale Staten.

Volgens het plan van de provincie komt er in de oksel van de A16 en A17 een park van 150 hectare voor grote transportbedrijven en distributiecentra. De totale voorraad logistieke ruimte in Nederland zou erdoor 4 tot 5 procent toenemen. Er is veel weerstand en twijfel. Inwoners van het dorp Moerdijk vrezen ingeklemd te raken tussen het industrieterrein, de haven, de snelweg en het logistiek park.

De commissie vindt bijvoorbeeld de gehanteerde grondprijs hoog. Als de grondprijs lager uitkomt, is er minder geld om het dorp Moerdijk leefbaar te houden, staat in het onderzoek.

De schatting over het aantal banen voor hoogopgeleid personeel noemt de commissie niet realistisch. De argumenten voor aanleg van het park komen gedateerd over, schrijven de deskundigen. De commissie meent dat het park (te) laat komt.

Moerdijk ligt bovendien niet centraal; andere locaties scoren beter. En ook op andere plekken in West-Brabant zijn grote kavels beschikbaar, constateert de commissie.

De commissie geeft geen advies over het wel of niet verder gaan met het plan. Dat wordt aan de politiek gelaten. Gedeputeerde Staten gaan door met de ontwikkeling, aldus een woordvoerder woensdag. Provinciale Staten beslissen later.