Nieuws/Binnenland
1021910
Binnenland

FNV: pensioenakkoord is teleurstellend

De uitkomst van het pensioenakkoord tussen het kabinet en de oppositiepartijen is teleurstellend. Jongeren betalen helaas de grootste rekening. Dat stelt FNV-bestuurder Gijs van Dijk in reactie op het woensdag gesloten pensioenakkoord.

„Het kabinet en de oppositiepartijen hebben hoge verwachtingen gewekt, maar weinig bereikt”, stelt de vakbondsman. „Dit kabinet is meer aan het boekhouden dan aan het investeren in de toekomst van onze jongeren. Ook in de bijgestelde voorstellen gaan ze er nog steeds flink op achteruit.”

FNV vindt het positief dat nu sprake is van een hogere bruto-opbouw met lagere uitvoeringskosten. Maar de vakorganisatie had liever gezien dat de financiering van een hoger opbouwpercentage van 2 procent gerealiseerd zou worden.

Als er door het akkoord financiële ruimte ontstaat bij pensioenfondsen, vindt FNV het belangrijk dat deze wordt aangegrepen voor het verbeteren van de koopkracht van de werknemers. „Werkgevers dreigen de premies voor komend jaar in hun eigen zak te willen steken. Dat is in strijd met de gedachte en belofte van de ondertekenaars van dit akkoord. Zij 'garanderen' een premieverlaging voor werknemers”, waarschuwt Van Dijk.

FNV zal zich hiervoor zelf hard maken tijdens cao-onderhandelingen, maar volgens Van Dijk is het „ook aan de Tweede Kamer om te voorkomen dat werkgevers gaan graaien in de premiepot”.