Nieuws/Buitenland
1021919
Buitenland

Greenpeace opgelucht door amnestiewet Rusland

Na maanden van onzekerheid en geruchten durft Greenpeace eindelijk te juichen: de opvarenden van het schip Arctic Sunrise die in september werden opgepakt bij een boorplatform, lijken binnenkort naar huis te mogen. Het Russische parlement keurde woensdag een uitgebreide amnestiewet goed die volgens advocaten van toepassing is op de bemanning.

Hoewel Greenpeace blij is dat een einde aan de zaak lijkt te komen, is de organisatie niet in een juichstemming. Een woordvoerster benadrukte nog eens dat de opvarenden wat de organisatie betreft onterecht zijn vastgezet. De amnestiewet maakt daarom gemengde gevoelens los.

De amnestiewet is officieel te danken aan het 20-jarige bestaan van de Russische Federatie. Zware criminelen en veroordeelde terroristen blijven in de gevangenis, maar lichtere vergrijpen worden vergeven. Mogelijk komen tienduizenden gevangenen vrij.

Op het laatste moment besloot de Doema, het Russische lagerhuis, de criteria zo te verruimen dat ook mensen tegen wie nog een proces loopt wegens verstoringen van de openbare orde, vrijuit gaan. Die toevoeging lijkt precies van toepassing op de situatie van de opvarenden van de Arctic Sunrise.

Greenpeace verwacht dat de activisten, onder wie twee Nederlanders, nu binnen afzienbare tijd Rusland kunnen verlaten. Wanneer dat precies zal gebeuren is echter nog onduidelijk. De Russische autoriteiten hebben niet bevestigd dat de amnestie ook voor de 30 opvarenden geldt. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zich maanden heeft ingespannen om hen vrij te krijgen, was er nog niet zeker van.

Desondanks reageerde activiste Faiza Oulahsen opgelucht. „Maar ik spring geen gat in de lucht. We krijgen amnestie voor een misdaad die we niet hebben gepleegd”, zei zij woensdag tegen het ANP. „De amnestie neemt niet weg dat we 2 maanden in de cel hebben gezeten voor iets wat we niet hebben gedaan. Dat weten de Russen ook. Dit lijkt een manier om gezichtsverlies te voorkomen en toch de zaak af te sluiten”, zei de Amsterdamse vanuit Sint-Petersburg.

Ook de twee Russische vrouwen die werden veroordeeld omdat ze met hun punkband Pussy Riot een protestlied tegen president Vladimir Poetin zongen in een Moskouse kerk, komen hoogstwaarschijnlijk vrij. Hun advocate schat dat ze nog voor het nieuwe jaar thuis zullen zijn.

De autoriteiten krijgen een half jaar de tijd om de amnestie uit te voeren. Russische media schatten echter dat beroemde gevangenen zoals de vrouwen van Pussy Riot en de activisten van Greenpeace voor het einde van het jaar mogen gaan.