Nieuws/Binnenland
1021940
Binnenland

Beleggers claimen bij curator Rob van den B.

Bij de curator van de verdachte beleggingsadviseur Rob van den B. (49) uit Gemert hebben zich tot dusver enkele beleggers gemeld die zeggen dat ze nog geld van hem krijgen. Ze claimen hun verliezen maar curator Maarten van Ingen betwijfelt ernstig of hun claims terecht zijn.

Rob van den B. werd begin oktober aangehouden voor oplichting. Hij handelde zonder vergunning en heeft vanaf 2009 ongeveer 9 miljoen euro opgehaald. Rendement werd uit inleg betaald en enkele miljoenen zijn vermoedelijk gebruikt voor persoonlijke uitgaven, aldus het Openbaar Ministerie.

Een maand na zijn aanhouding werd de beleggingsadviseur persoonlijk failliet verklaard. De curator constateert dat beleggers een contract hebben gesloten met het bedrijf van Van den B. Ze zijn bij hem daarom aan het verkeerde adres, denkt de curator.

De curator constateert bovendien dat er substantieel rendement is uitgekeerd en dat beleggers veel van hun inleg terug hebben. „Er is ongelofelijk veel rook en er wordt van alles geroepen maar niemand zegt waarop zijn vordering is gebaseerd. Als je aan iemand geld geeft om het te investeren en zijn verhaal klinkt te mooi om waar te zijn dan is het dat vaak ook. Beleggers moeten misschien de hand in eigen boezem steken”, aldus Van Ingen woensdag.

Gedupeerde Theo Haerkens noemt de uitlatingen van de curator woensdag absurd. „Hij zit een veroordeelde oplichter te verdedigen. Hij weet niet wat voor verschrikkelijke ellende er is veroorzaakt“

Volgens Haerkens had de beleggingsadviseur een eenmanszaak en is hij persoonlijk aansprakelijk. Haerkens zegt dat er naar schatting 40 beleggers slachtoffer zijn geworden en dat ze ongeveer 6 miljoen euro hebben verloren.

Ook de AFM meldde zich bij de curator omdat Rob van den B. de boete niet betaalde die hij kreeg omdat hij zonder vergunning handelde.

Van den B. komt in januari voor het eerst in het openbaar voor de strafrechter.