Nieuws/Binnenland
1021941
Binnenland

Meer straf voor dodelijke crash op filefuik

De 49-jarige Maikel R., die 22 oktober 2011 met fatale gevolgen op een filefuik inreed, is in hoger beroep veroordeeld tot een hogere straf dan de rechtbank eerder had opgelegd. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem tot 8 jaar cel en een rijverbod van 10 jaar. Eerder legde de rechtbank 6 jaar cel op naast het 10-jarig rijverbod.

De politie had de fuik voor R. gecreëerd. Hij was op de vlucht nadat hij bij een tankstation had getankt zonder te betalen.

Bij de crash op de file op de A2 bij Maarssen kwam een 35-jarige automobilist uit Maastricht om het leven. Het gerechtshof wijt dat zuiver aan het roekeloze rijgedrag van de R. Het hof weegt in de hogere straf mee dat hij de politie de schuld in de schoenen probeert te schuiven.

Kort voor de botsing ramde R. de politieauto's die hem sinds Nieuwegein achtervolgden. De politie vertraagde daarop het verkeer vóór hem. De politie gebruikte het verkeer als 'menselijk schild', zegt R.'s advocaat. Maar dat maakt R. niet minder verantwoordelijk voor zijn rijgedrag, vindt het hof.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep 10 jaar cel en 10 jaar rijverbod geëist. Volgens het OM kan de fatale botsing als doodslag aangemerkt worden. Maar het hof komt net als de rechtbank uit op 'dodelijke roekeloosheid'. Behalve voor de crash geldt de straf ook voor pogingen doodslag op de agenten, benzinediefstal en rijden zonder rijbewijs, wat R. al ongeveer 30 jaar deed.

Na het filefuikincident bepaalden korpschefs van politie dat er tot nader order geen filefuiken meer ingezet mochten worden, zolang beleidsregels ontbraken. Die regels zijn er intussen gekomen en gingen 19 november in.