Nieuws/Binnenland
1021962
Binnenland

Rotterdams geduld over CO2-opvang is op

Rotterdam heeft geen geduld meer met de energiebedrijven E.ON en GDF Suez. Volgens de gemeente hadden deze bedrijven allang het besluit moeten nemen om een installatie aan te leggen zodat er CO2 (koolstofdioxide) opgevangen kan worden in plaats van dat het in de lucht terechtkomt. De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben woensdag een boze brief gestuurd waarin staat dat de bedrijven uiterlijk in januari moeten bevestigen dat ze het project uitvoeren.

Het gaat om opvang van de CO2-uitstoot van twee nieuwe kolencentrales die op de Maasvlakte zijn gebouwd. De gemeenteraad ging akkoord met de bouw hiervan, omdat E.ON en GDF Suez zelf zeiden dat ze een deel van het broeikasgas ondergronds zouden opvangen, vertelt wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte). Daarvoor moet een installatie komen die het gas afvoert naar een leeg gasveld onder de Noordzee.

Het is de bedoeling dat die 'afvoerinstallatie' in 2015 werkt. Volgens Van Huffelen is dat nog haalbaar, maar dan moeten de energiebedrijven wel snel aan de slag. De energiecentrales gaan dit voorjaar al draaien. „Ze moeten nu daadwerkelijk een besluit nemen”, aldus Van Huffelen. Er zijn heldere toezeggingen gedaan en het is in groot belang van de stad en de inwoners. De raad stond niet te springen om twee kolencentrales in de achtertuin.” De wethouder gaat er voorlopig van uit dat E.ON en GDF Suez de afspraken nakomen.

Rotterdam wil de CO2-uitstoot op termijn terugdringen met 12 megaton. Daarvan zou 1 megaton gehaald worden door de uitstoot van de kolencentrales in de lege gasbel op te slaan.