Nieuws/Binnenland
1021973
Binnenland

Kamer debatteert over polarisatie moslims

De Tweede Kamer gaat een debat houden met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over polarisatie binnen de Nederlandse moslimgemeenschappen. Een voorstel van CDA-Kamerlid Pieter Heerma voor een debat kan rekenen op brede steun in de Kamer, bleek woensdag.

Aanleiding voor het voorstel van Heerma was een interview met twee gematigde moslims in de Volkskrant. Volgens het Eindhovense CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga intimideren, bedreigen en beledigen geradicaliseerde jongeren steeds vaker de meer gematigde moslims. Zelf werd hij bedreigd na kritiek op Syriëgangers. Wijbenga deed aangifte van die bedreigingen. Ook jongerenwerker en woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) Yassin Elforkani deed een jaar geleden al aangifte van bedreigingen.

Wijbenga en Elforkani maken zich zorgen over de polarisatie binnen de moslimgemeenschap. Daarin speelt internet volgens Wijbenga een belangrijke rol. „Het extremistisch gedachtegoed is steeds beter te zien. Het gebeurt niet meer stiekem in een kamertje, de deuren staan wijd open.”

Er is volgens Wijbenga een groep die naar Syrië gaat, maar ook een groep die in Nederland blijft om het radicale gedachtegoed te verspreiden. „Kritiek en nuance zijn een bedreiging voor hen”, zegt hij. „Maar zij zijn een bedreiging voor een harmonieuze gemeenschap.” Belangrijke imams worden door jongeren weggezet als lafaards. „Er worden mensen vogelvrij verklaard.”

Volgens Elforkani is het een gevoelig onderwerp, waar niet iedereen over wil praten. Bij het CMO herkennen ze de trend en daarom wordt de openbaarheid gekozen, zegt hij. „Wat wij nooit willen, is incidenten afwachten. Tot er iemand een mes tussen zijn ribben heeft.” Het gevaar is bovendien, buiten de bedreigingen en eventuele uitvoering daarvan, dat een grotere groep de radicale ideologie gaat volgen.

Bij het CMO wordt nagedacht hoe het probleem kan worden aangepakt. Hij denkt dat er bij Asscher een grote verantwoordelijkheid ligt om het probleem aan te pakken. „Het is een landelijk probleem.”