Nieuws/Binnenland
1021975
Binnenland

Extra kerstomzet van meer dan 800 miljoen euro

Winkeliers verwachten deze kerstperiode een extra omzet van tussen de 800 en 810 miljoen euro. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van 2008.

Dit blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland. In totaal schatten de winkeliers in de feestmaanden een extra omzet te behalen van 1,4 miljard euro. Die omzet behelst Sinterklaas, Kerst en oud & nieuw. Een groot deel van deze extra omzet wordt naar verwachting komend weekend behaald.

Kerstbrunch populair

Volgens Detailhandel Nederland wordt nu per gezin gemiddeld vaker kerst gevierd om er meer samengestelde gezinnen zijn. Daarbij zijn het kerstontbijt en de kerstbrunch een steeds populairder moment om samen te komen. Met als gevolg dat mensen meer besteden aan cadeaus en aan eten en drinken.

Rudolph onder de boom

Dat eten een belangrijk onderdeel is van het kerstfeest, is terug te zien in de cadeaus: gourmetsets, design snijplanken, luxe messenblokken, tapasbordjes en sets om zelf sushi te maken worden veel verkocht. Ook wordt dit jaar veel aandacht besteed aan de versiering buitenshuis. Andere cadeaus die dit jaar veel onder de kerstboom liggen zijn Rudolph’s Bakery (kookboek) en de Pizzarette (pizza oven). Naast de e-readers, traditionele bordspellen, boeken, dvd’s en parfum, die onverminderd populair blijven.