Nieuws
1021979
Nieuws

Scheet analyseren voor goed doel

VUmc-onderzoekers gaan op de veiling van Serious Request 2013 een scheetanalyse aanbieden. Met behulp van een elektronische neus meten zij het geurprofiel van het lichaamsgas.

De ludieke actie sluit naadloos aan bij het thema van Serious Request, ernstige diarree bij kinderen. Op termijn hopen de VUmc-ers de Enose te kunnen gebruiken om in onder meer India uitbraken van cholera te helpen opsporen en voorkomen.

Behandeling

MDL-artsen (maag-, darm- en leverziekten) Nanne de Boer en Tim de Meij van VU medisch centrum presenteerden eerder dit jaar hoopgevende resultaten van de eNose. Dat apparaat zal op termijn darmkanker, en de voorstadia ervan, kunnen herkennen door aan poep te 'ruiken'. Daardoor kunnen mensen mogelijk eerder behandeld worden, met een grotere kans op overleving.

De Boer en De Meij gaan de neus nu inzetten voor Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie van radiostation 3FM en het Rode Kruis. Op de veiling van Serious Request 2013 kunnen mensen bieden op een zogeheten flatogram, een analyse van hun scheet door de neus. "Een scheet zelf opvangen is technisch heel moeilijk en daarom gaan we de geur direct afkomstig van ontlasting opvangen en analyseren", zegt De Boer. Ieder individu heeft zijn eigen geurprofiel, waarvan de onderzoekers een grafiek maken die de koper van het flatogram mee naar huis krijgt.