Nieuws/Binnenland
1021992
Binnenland

Maximale straf voor doodslag in hotel Tilburg

De 45-jarige Marco de K., die in 2009 zijn 22-jarige vriendin doodschoot in een hotel in Tilburg, moet 26 jaar en 8 maanden naar de gevangenis. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

De rechtbank in Breda veroordeelde de man eerder nog tot levenslang voor moord. De Hoge Raad bepaalde daarna dat de zaak opnieuw moest omdat het bewijs dat de moord was gepland, onvoldoende was gemotiveerd.

Het hof oordeelt nu dat inderdaad geen sprake is van moord. De dood van de vrouw is het gevolg van een plotselinge woedeaanval tijdens een ruzie. In een opwelling pakte hij het pistool dat de hele avond op de hotelkamer lag en schoot haar door het hoofd.

De man stond ook terecht voor poging tot moord op mensen in een fastfoodrestaurant in Marseille (Frankrijk). Voor doodslag en meervoudige poging tot moord kan maximaal 26 jaar en 8 maanden worden opgelegd, aldus het hof.

De zaak draaide voor De K. lange tijd alleen om de vraag of hij wel of niet schuldig was aan de feiten in Marseille. De K. ontkende daar te zijn geweest. Het doodschieten van zijn vriendin bekende hij wel. „Als ik daarvoor levenslang krijg, pak ik dat”, zei hij nog. Zijn advocaat Jan Sneep heeft echter altijd voor doodslag gepleit.

Ondanks de veroordeling voor doodslag is Sneep toch niet tevreden. „Het lijkt of het hof met lange tanden de verdediging gelijk heeft gegeven. De straf komt ook niet overeen met soortgelijke zaken.” Hij wil eerst het arrest goed bestuderen voor hij weet of hij opnieuw in cassatie gaat.