Nieuws/Binnenland
1021995
Binnenland

Sotsji minder in trek bij fans dan Vancouver

Bij de Olympische Spelen in Sotsji zijn in februari minder Nederlandse supporters aanwezig dan 4 jaar geleden in Vancouver. Dat verwacht reisorganisator ATP, dat voorlopig uitgaat van 1500 tot 2000 Oranjefans. In Canada waren in 2010 tussen de 3000 en 4000 Nederlanders bij de Winterspelen.

Een exacte inschatting is nu nog moeilijk te maken, legde een woordvoerder van ATP woensdag uit. ATP is wel de grootste maar niet de enige reisorganisator en er zijn ook mensen die op eigen gelegenheid naar Rusland gaan. „We merken wel dat de interesse de laatste tijd toeneemt, maar naar verwachting zal het niet enorm oplopen.”

Sotsji is aanzienlijk minder ver reizen dan Vancouver. Maar op veel andere punten legt de Russische stad het voor supporters af tegen de Canadese. Veel Nederlanders koppelden een vakantie vast aan hun bezoek aan de Olympische Spelen. Vancouver en omgeving leenden zich daar uitstekend voor. „Mensen gingen door naar de Rocky Mountains of Vancouver Island”, aldus de zegsman van ATP. „In Sotsji en omgeving is het niet heel makkelijk en aantrekkelijk rondreizen.”

Wat ook een rol kan spelen is de moeite die mensen moeten doen om Rusland binnen te komen. Ook kwam het land de laatste tijd vaak in het nieuws vanwege de mensenrechten en het gevaar voor terrorisme. De slechte economische situatie van mensen is ook nog steeds van invloed op luxueuze uitstapjes, zoals een bezoek aan de Olympische Spelen.

70 procent van de kaartjes gaat naar het organiserende land. De overige 30 procent is bestemd voor andere landen. Van het Nederlandse deel is 65 procent van de kaarten in maart en april al verkocht. De overige 35 procent verwacht ATP ook van de hand te doen. „En dan is het afwachten hoeveel kaarten de Russen overhouden. Het schaatsen is ook in trek bij de Scandinaviërs en de Duitsers”, aldus de woordvoerder van ATP.

In tegenstelling tot Vancouver kiezen Nederlandse supporters nu niet alleen voor het schaatsen. Dat heeft veel te maken met de reistijd. In Sotsji vinden, volgens de organisatoren, de meest compacte Spelen ooit plaats. Waar je in Canada een aantal uren moest reizen voordat je bij de evenementen in de bergen was, vindt in Sotsji alles plaats in een klein gebied en is alles goed bereisbaar. Veel mensen willen daarom een dagje de bergen in, zo merkt ATP.