Nieuws/Buitenland
1022010
Buitenland

Communiste: Merkel moet de paus gaan lezen

Het kabinet-Merkel III is woensdag voor het eerst in debat gegaan met de Duitse Bondsdag. Als grootste oppositiepartij vond de Grote Coalitie daarbij Die Linke tegenover zich, waarin oud-communisten uit de ex-DDR en teleurgestelde sociaaldemocraten samenwerken.

Namens Die Linke verweet Sahra Wagenknecht, jarenlang aanvoerster van het Communistische Platform, de 'zwart-rode' regering een „politiek voor de markten en tegen de kleine lieden” te voeren. Zij adviseerde de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel het pauselijke schrijven Evangelii Gaudium te lezen, waarin Franciscus stelt dat het geld de mensen moet dienen. „Wij nemen de pauselijke boodschap serieus”, aldus de marxiste.

De andere oppositiepartij, de Groenen, verweet de regering dat zij belastinggeld blijft gebruiken om banken te redden. Op Europees vlak worden weliswaar plannen gemaakt om de bankensector zelf te laten opdraaien voor het redden van zwakke broeders, maar onder druk van Duitsland worden die plannen op de lange baan geschoven, stelde fractievoorzitster Katrin Göring-Eckardt volgens de krant Süddeutsche Zeitung.