Nieuws
1022018
Nieuws

Wiskundige formule voor perfecte kerstboom

Een Brits tuincentrum heeft de hulp ingeroepen van een professor om klanten te helpen bij kiezen van de perfecte kerstboom. De Britse wiskundige maakte een determineertabel om klanten met keuzestress uit de brand te helpen.

Zoekt u een boom die naar kerst ruikt of een waar alle versiering in past?  Gordon Hunter, professor aan de Londense Kingston Universiteit,  bedacht op aanvraag van een Britse tuincentrumketen een formule voor de perfecte boom, zo meldt de Belgische krant De Standaard.

Hij kwam op de proppen met een determineertabel met vier vragen. Klanten van het tuincenmtrum moeten met het beantwoorden van de vragen bij de juiste kerstboom uit moeten komen.

Vraag een. ‘Wilt u een echte boom?’ Is het antwoord ´nee´, dan wordt u doorverwezen naar de kunstbomenafdeling. Is het antwoord ja dan volgen vragen de hoogte, breedte en geur van de boom. En tot slot, niet geheel onbelangrijk, hoeveel versiering wilt u kwijt in de boom..

"Mensen gebruiken determineertabellen als ze moeilijke keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld om hun belastingsbrief in te vullen of om een diagnose voor een ziekte te stellen. Het was een leuke ervaring om deze methode, die ik doorgaans voor onderzoek gebruik, eens te kunnen toepassen op een manier die voor iedereen toegankelijk is", zo vertelt Hunter.