Nieuws/Buitenland
1022021
Buitenland

Ontvoering journalisten ruim verdubbeld

In het jaar 2013 zijn een stuk minder journalisten om het leven gekomen tijdens hun werkzaamheden dan het jaar daarvoor. Het aantal ontvoeringen is echter ruim verdubbeld.

Dat meldt Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF). Dit jaar kwamen 71 journalisten in het veld om het leven, 17 minder dan in het jaar 2012. Gekeken naar een periode van tien jaar ligt het aantal sterfgevallen in 2013 echter nog altijd boven gemiddeld.

Syrië is momenteel het gevaarlijkste land voor verslaggevers. De afgelopen twee jaar vonden de meeste journalisten (tien) hun dood binnen de Syrische landsgrenzen, waar al sinds maart 2011 wordt gevochten. Syrië wordt gevolgd door India en de Filipijnen (allebei acht) en Pakistan en Somalië (beiden zeven).

Ook de dramatische stijging van het aantal ontvoeringen is voornamelijk aan de Arabische Republiek toe te schrijven. In 2013 werden 87 journalisten ontvoerd, waarvan maar liefst 49 in Syrië. Volgens RSF zitten er op dit moment wereldwijd 178 journalisten in de gevangenis wegens hun journalistieke werkzaamheden.