Nieuws/Binnenland
1022022
Binnenland

Burgemeester Steenbergen 'is het beu' en stopt

Burgemeester Saskia Bolten van Steenbergen dient anderhalf jaar na haar komst haar ontslag in omdat de cultuur op het gemeentehuis verziekt is en omdat het haar niet is gelukt dat te veranderen. Ze schrijft dat in een verklaring aan de raad die in handen is van Omroep Brabant.

Ze concludeert dat er geen steun is te verwachten voor een verbetering in cultuur. „Ik heb geen zin meer om aan deze vertoning mee te werken. Ik kan door gebrek aan steun mijn ambt niet goed vervullen. Ik ben het beu dat er met mij gesold wordt.”

In de verklaring constateert ze dat wethouders op een respectloze manier communiceren over raadsleden en ambtenaren. „Ik heb daar onvoldoende verandering in kunnen brengen. In plaats daarvan ontstond een sfeer van irritaties en verwijten.”

Door de verhouding tussen wethouders en coalitiefractievoorzitters is nauwelijks sprake is van dualisme, constateert Bolten.

Ze zegt dat er over haar een totaal misvormd beeld is geschetst. Het probleem in het bestuur en de organisatie werd volgens haar verengd tot een samenwerkingsprobleem tussen haar en de gemeentesecretaris, de hoogste ambtenaar.

Locoburgemeester Cor van Geel zegt in een reactie dat de mededeling van Bolten dat ze wil opstappen als een volkomen verrassing komt. Hij is teleurgesteld dat aan het 'verbetertraject' zo een einde komt.

De provincie laat weten dat de verklaring nog een concept is. Er is nog geen ontslagaanvraag binnen, aldus een woordvoerder

Saskia Bolten was eerder wethouder in Delft.