Nieuws
1022038
Nieuws

Donderdag kort geding over kloktarieven

Bloemenhandelaren op ramkoers met FloraHolland

Enkele tientallen bloemenhandelaren slepen morgen veilinghuis Flora Holland voor de rechter vanwege de tariefswijziging die vanaf 1 januari 2014 worden doorgevoerd.

De grootste bloemenveiling zal eenzijdig de tarieven verhogen. Om op de veiling te mogen handelen worden bloemhandelaren met tariefswijzigingen geconfronteerd die oplopen tot 300%. Vooral de bloemhandelaren in Rijnsburg zijn de dupe. En precies daar handelen veel kleinere handelaren.

Ondanks dat er in maart volgend jaar een bodemprocedure over de zaak op de agenda staat, bevestigde Flora Holland enkele weken geleden aan de gedupeerde handelaren de tariefswijziging gewoon door te voeren per 1 januari. Het was al oorlog tussen de partijen, maar deze aankondiging was olie op het vuur. „Dat ging ons te ver”, zegt directeur Robert Roodenburg van de Vereniging Groothandelaren Bloemkwekerijen (VGB). „We hebben daarom direct een kort geding aangespannen, want het was duidelijk dat we er voor 1 januari niet uit zouden komen.”

Dwangsom

Als het aan de gedupeerde bloemenhandelaren ligt, hangt Flora Holland een dwangsom boven het hoofd van 100.000 euro per dag als de tariefswijziging toch doorgaat. Nu zijn ze al zo’n 3000 euro per jaar kwijt aan commissietarieven. „Dat wordt nu 9000 euro.” Bovendien zegt Roodenburg dat de tarieven alleen in samenspraak met de bloemenhandelaren mogen verhoogd. „Wat Flora Holland nu doet, is monopolistisch gedrag.”

Flora Holland zelf verdedigt de hogere tarieven door erop te wijzen dat er ook tarieven omlaag gaan. „Wij zijn tarieven aan het harmoniseren. Flora Holland is een fusieproduct van vele Nederlandse bloemenveilingen. We bestaan sinds 2008, maar regelingen voor kwekers, kopers en medewerkers verschillen nog steeds op al de verschillende veilingen. Daar moet harmonisatie plaatsvinden.”

Kostenneutraal

Flora Holland schiet er per saldo niets mee op, bezweert de zegsman. „Er zijn kopers die er op vooruit gaan. En er zijn er die er op acheruit gaan. Dat is helaas niet anders. Voor ons blijft het kostenneutraal.”

Maar Roodenburg is niet van zijn stuk te brengen. „De hogere tarieven zullen doorberekend worden aan klanten. Mocht de rechter een streep door de nieuwe tarieven trekken, dan moet iedereen het gaan verrekenen. Dat lijkt me onzinnig. Dan moeten we klanten een naheffing gaan sturen of geld gaan geven. Dat moet je niet willen.”