Nieuws
1022052
Nieuws

'Beter' is nog niet gezond

De lucht in Nederland is nog verre van gezond en op tal van plekken liggen knelpunten op de loer.

Dat zegt het Longfonds op basis van de monitoring die het ministerie van Infrastructuur en Milieu gisteren bekend maakte. Het ministerie vindt dat de luchtkwaliteit verbetert. "Maar gezonder is het nog niet", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

Ziek

Nederland probeert te voldoen aan Europese normen voor luchtkwaliteit via het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Lukt dat niet, dan volgen maatregelen die vooral de economie zouden treffen, zoals bouwstops. "Terwijl het toch te doen is om gezondheid", zegt Rutgers. "We moeten ons niet blindstaren op de norm, want ook onder de norm worden mensen ziek." Nu al worden de normen op tal van plekken overschreden, vooral door druk verkeer en industrie. En op veel andere plekken is de norm bijna overschreden. "Daar worden mensen al ziek, alleen zien we het niet als een probleem."

Luchtvervuiling maakt mensen ziek, ze krijgen longziekten als COPD en astma, hart- en vaatziekten en kanker. Recent onderzoek toont aan dat de effecten op de gezondheid al bij kleine hoeveelheden te zien zijn. Het Longfonds wil dat gezondheid voorop staat