Nieuws/Buitenland
1022054
Buitenland

Treinrover Ronnie Biggs (84) dood

De roemruchte Britse treinrover Ronnie Biggs is overleden op 84-jarige leeftijd. Dat heeft zijn woordvoerster gemeld.

Biggs en veertien handlangers beroofden in 1963 een posttrein ten noorden van Londen. Ze maakten daarbij 2,6 miljoen Britse ponden buit. Omgerekend naar de huidige koers zou dat meer dan 50 miljoen euro zijn.

Biggs werd opgepakt en veroordeeld tot dertig jaar cel, maar hij ontsnapte uit de gevangenis en vluchtte naar Brazilië. Omdat hij daar een kind verwekte, kon Brazilië hem niet terugsturen naar Groot-Brittannië. Hij bleef tientallen jaren in het Zuid-Amerikaanse land, maar in 2001 keerde hij vrijwillig terug. Hij zat een korte gevangenisstraf uit, maar werd in 2009 vervroegd vrijgelaten.

Sindsdien woonde de met zijn gezondheid kwakkelende Biggs in een verzorgingstehuis. Hij was afgelopen maart voor het laatst in het openbaar gezien, op de begrafenis van zijn oude handlanger Bruce Reynolds, het brein achter de treinroof.

Berouw heeft Biggs nooit getoond. Hij was met 84 jaar oud genoeg geworden om op 8 augustus de 50e verjaardag van 'The Great Train Robbery' mee te maken. ,,Als je me wilt vragen of ik er spijt van heb dat ik een van de overvallers was, is mijn antwoord: nee'', zei hij kort voor die gelegenheid. Hij kon weliswaar niet meer praten, maar liet via een letterbord weten zelfs trots te zijn op zijn deelname.

De overvaller noemde het tegenover The Daily Telegraph wel ,,betreurenswaardig'' dat de machinist van de trein gewond raakte. Hoewel de bendeleden geen vuurwapens hadden, sloeg een van hen de machinist met een ijzeren staaf. De man raakte daardoor arbeidsongeschikt. Ook zei hij dat zijn familie een hoge prijs heeft betaald voor de overval. ,,Daar heb ik wel spijt van.''