Nieuws/Binnenland
1022065
Binnenland

Miljoenenerfenis Mieremet naar Staat

De miljoenen die crimineel John Mieremet heeft nagelaten, gaan naar de Staat. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldt woensdag dat de weduwe van de in 2005 geliquideerde Mieremet, Ria Eelzak, afstand heeft gedaan van het vermogen van ongeveer 6,5 miljoen euro. Op onder meer een villa in België en bankrekeningen lag al sinds 2007 beslag van het OM.

Eelzaks advocaat, Mark Teurlings, noemt het een „complete bevrijding“ voor zijn cliënt dat de kwestie nu geregeld is. Volgens hem zat Eelzak jarenlang in angst dat ze vervolgd en opgesloten zou worden. Veel van het onroerend goed, de bedrijven en bankrekeningen stonden al voor de dood van Mieremet op naam van Eelzak. Als de vrouw niet zou hebben meegewerkt, had ze vervolgd kunnen worden voor het witwassen van crimineel geld.

John Mieremet vormde in de jaren negentig met Sam Klepper een berucht crimineel duo. Ze werden Spic & Span genoemd omdat ze vuile klusjes zo grondig opknapten. Klepper werd in 2000 in Amsterdam-Buitenveldert vermoord, Mieremet in november 2005 in Thailand.

Door de transactie met Eelzak kan het OM de zaken waarop destijds beslag is gelegd te gelde maken.