Nieuws
1022074
Nieuws

Stemming Europees Parlement rechten van vliegtuigpassagiers

Heeft je vlucht drie uur of meer vertraging dan heb je op basis van Europese wetgeving recht op een vergoeding. Luchtvaartmaatschappijen verzetten zich fel tegen deze wetgeving maar het Europees Parlement stemde dinsdag in om de rechten van vliegtuigpassagiers niet in te perken maar op vele punten te versterken.

Het Europees Parlement wil dat de rechten van vliegtuigpassagiers aangescherpt worden om luchtvaartmaatschappijen te kunnen stoppen met het misbruiken van ‘buitengewone omstandigheden’. Dinsdag werd dit standpunt bevestigd in de stemming van de Transportcommissie van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement wil de minimale grens op basis waarvan je recht hebt op een vergoeding opschroeven:

•   drie uur voor vluchten tot 2500 km (€300 compensatie),

•   vijf uur voor vluchten tot 6000 km (€400), of

•   zeven uur voor vluchten vanaf 6000 km (€600)

Het voorstel om de grens op te hogen naar 5 uur, 7 uur en 9 uur is verworpen.

Stemming Europees Parlement

Het Europees Parlement wil dat handhavende instanties die vliegtuigpassagiers moeten vertegenwoordigen beter hun werk gaan doen, misbruik van zogenaamde ‘buitengewone omstandigheden’ door luchtvaartmaatschappijen moet afgelopen zijn en passagiers moeten beter worden geïnformeerd. Op één punt gaan vliegtuigpassagiers achteruit; bij vluchten van meer dan 2500 kilometer heb je pas vanaf vijf uur recht op en vergoeding.

Recht op vergoeding

Al sinds 2004 zijn de rechten van vliegtuigpassagiers bij vertraging en annulering wettelijk vastgelegd in Verordening 261/2004. Door onduidelijkheden in de wetgeving en strijd tussen luchtvaartmaatschappijen en passagiers deed de Europese Commissie begin dit jaar een voorstel om de wetgeving aan te scherpen.

Er zijn grijze gebieden in de regels en wetten, en passagiers hebben de middelen niet zich zonder hulp van derden te verweren tegenover de luchtvaartmaatschappijen zo stelt ook Tom van Bokhoven woordvoerder van Vlucht-Vertraagd.nl, een bedrijf dat gedupeerde vliegtuigpassagiers bijstaat. "Luchtvaartmaatschappijen willen de rechten van vliegtuigpassagiers inperken, maar de kans dat dit gebeurt lijkt na de stemming van de Transportcommissie van het Europees Parlement verkeken."

Voorzitter van de Transport Commissie gaf eerder al aan “Verordening 261/2004 is vernoemd naar de rechten van vliegpassagiers, en heet met een goede reden niet ‘Verordening voor de rechten van luchtvaartmaatschappijen’. Het is in het leven geroepen om passagiers te beschermen en niet voor iets anders”

Op 4 februari zal de plenaire stemming plaatsvinden. Het huidige voorstel is door 37 tegen 3 stemmen aangenomen.