Nieuws/Buitenland
1022079
Buitenland

Gevechten Zuid-Sudan breiden zich uit

Rond kazernes van militairen in de Zuid-Sudanese stad Bor zijn woensdag gevechten uitgebroken. Die volgen op een hevige etnische strijd in hoofdstad Juba, 100 kilometer zuidelijker. De hoofdstad van het jonge Afrikaanse land is sinds zondag het toneel van bloedige twisten tussen de stam die het land domineert, de Dinka's, en rivalen van de Nuer-stam.

Er zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 500 doden en 800 gewonden gevallen. President Salva Kiir, een Dinka, zei dat een staatsgreep is verijdeld. Riak Machar, een leider van de Nuer, heeft woensdag ontkend dat er een poging tot een staatsgreep is geweest. Volgens Machar probeert Kiir enkel critici de mond te snoeren.

De Verenigde Staten halen personeel dat niet volstrekt noodzakelijk is in de ambassade in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba daar weg. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken regelt een vlucht voor de evacués, werd woensdag bekendgemaakt. Washington heeft Amerikanen al aangeraden Zuid-Sudan te verlaten. De Nederlandse regering heeft landgenoten buiten de hoofdstad aangeraden te vertrekken en die in Juba thuis te blijven. Het vliegveld is dicht en er is geen normaal verkeer mogelijk.