Nieuws
1022081
Nieuws

In welke landen tankt u goedkoop benzine en diesel?

In Nederland is benzine duur door hoge accijnzen, maar prijzen zijn sinds vorig jaar met ruim 5 euro per volle tank gedaald. Toch blijft Nederland in Europa een duur land om te tanken. Alleen Noorwegen en Italië hebben ook zulke hoge literprijzen voor benzine en diesel. Zie op deze kaarten in welk land u goedkoop kunt tanken en doe er bij internationale reizen uw voordeel mee.

Luxemburg is al jaren één van de goedkope landen om benzine te tanken en daarom rijden Nederlandse vakantiegangers op weg naar Zuid-Europa graag het Hertogdom in om geld te besparen. Toen er begin december in Luxemburg een nieuwe regering gepresenteerd werd, maakte premier Bettel echter bekend de btw te willen verhogen van 15 naar 18 procent. Een dergelijke verhoging zou een liter benzine zo 5 cent duurder maken. Wel zal die btw-verhoging waarschijnlijk pas plaatsvinden in 2015 en ook met een prijsverhoging van 5 cent, is Nederlandse benzine ruim duurder.

Nederlandse brandstoffen zijn duur in vergelijking met andere Europese landen door hoge accijnzen. Ter illustratie: een liter benzine (Euro 95) kostte op 6 december gemiddeld 1,77 euro. Hiervan gaat 21 procent btw richting de schatkist van de overheid (ongeveer 37 cent). Daarnaast rekent de overheid nog 75 cent aan accijns per liter benzine. Bij diesel is de accijns 44 cent per liter. Begin 2014 worden die accijnstarieven met inflatie gecorrigeerd. Daar bovenop verhoogt het kabinet de accijns op diesel nog met 3 cent.

 

Euro 95: Luxemburg, Andorra en Oost-Europa goedkoop

Hieronder ziet u de verschillen in benzineprijzen voor Euro 95 tussen Europese landen. In West-Europa zijn vooral Andorra (1,23 euro per liter) en Luxemburg (1,30 euro per liter) goedkoop. In Nederland betaalt u gemiddeld 1,77 euro. Alleen in Noorwegen betaalt u met 1,82 euro meer. Tanken in buurlanden België en Duitsland is ongeveer 20 cent per liter goedkoper.

 

Klik op de landen om te zien hoe hoog de gemiddelde brandstofprijs daar is. De duurste landen zijn rood ingekleurd, de goedkoopste groen.

Voor Duitsland en Finland zijn prijzen van Euro 95 E10 genoteerd, een variant van Euro 95 met 10 procent ethanol.

Peildatum: 6 december 2013. Data: ANWB. Kaart: OverGeld.

In Oost-Europese landen als Bulgarije of Kroatië bent u al gauw 40 cent minder kwijt voor een liter Euro 95. De exacte tarieven kunt u zien via de bovenstaande kaart.

 

Euro 98: Meer besparen door in andere landen te tanken

Net als bij Euro 95, is Euro 98 in Nederland erg duur in vergelijking met andere Europese landen. Opvallend is dat bij Euro 98 nog meer te besparen valt door over de grens te tanken. Door in België en Duitsland te tanken bent al zo 25 cent goedkoper uit en in Luxemburg betaalt u bijna 50 cent per liter minder. Ook bij Euro 98 zijn Nederland, Noorwegen en Italië dure landen om te tanken. Zie onderstaande kaart.

 

Klik op de landen om te zien hoe hoog de gemiddelde brandstofprijs daar is.

Peildatum: 6 december 2013. Data: ANWB. Kaart: OverGeld.

 

Diesel: Nederlandse prijzen scoren minder slecht

Bij onderstaande kaart is te zien dat een groter aantal landen roder gekleurd is dan Nederland. Dieselprijzen in Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië, Ierland, Italië en Zwitserland zijn hoger dan in Nederland (1,47 euro per liter). Opvallend is dat diesel in buurlanden België (eveneens 1,47 euro per liter) en Duitsland (1,42 euro per liter) nauwelijks goedkoper is dan hier. In Luxemburg tanken levert u nog wel een besparing op van 26 cent per liter.

 

Klik op de landen om te zien hoe hoog de gemiddelde brandstofprijs daar is.

Peildatum: 6 december 2013. Data: ANWB. Kaart: OverGeld.

 

Nederlandse diesel lijkt in verhouding met Europese prijzen minder duur is dan de benzine. Maar dit kan begin 2014 veranderen door de extra accijnsverhoging van 3 cent en die het kabinet doorvoert. Noorse diesel blijft waarschijnlijk wel significant duurder, aangezien het verschil nu al 26 cent per liter bedraagt.