Nieuws/Buitenland
1022088
Buitenland

Westen kiest voor Assad

Het Westen stuurt niet langer aan op het vertrek van de Syrische dictator Assad uit angst voor de opkomst van islamitische jihadisten.Westerse landen hebben de Syrische oppositie laten weten dat de inzet bij de komende vredesbesprekingen niet zal zijn dat Bashar al-Assad zijn macht moet opgeven maar dat hij en de alawitische minderheid een sleutelrol zullen blijven spelen in een overgangsregering, aldus bronnen bij de Syrische oppositie.

De boodschap komt op een moment dat groeperingen gelieerd aan Al-Qaeda steeds belangrijker beginnen te worden in Syrië, vooral nadat een belangrijke stad aan de grens met Turkije en diverse wapenopslagplaatsen in handen van de jihadisten zijn gevallen.„Onze Westerse vrienden hebben ons duidelijk gemaakt dat Assad nu niet mag vertrekken omdat de kans op chaos en een mogelijke machtsovername door de jihadisten te groot is”, aldus een hoge functionaris van de Nationale Syrische Coalitie die nauw contact heeft met Saudi-Arabië. „Sommigen vinden het zelfs niet erg dat Assad zich kandidaat stelt bij eventuele verkiezingen, ook al heeft hij de hand gehad in het vergassen van zijn eigen bevolking”.

De nieuwe lijn van de westerse landen, vooral van Groot-Brittannië en de VS, gericht op het bestrijden van de jihadisten, zorgt voor tweespalt onder de internationale machthebbers die achter de nu drie jaar oude opstand tegen Assad staan.Het afzien door Obama van het bombarderen van Syrië na de gifgasaanvallen bracht weliswaar het westen en Rusland dichter bij elkaar maar zorgde er ook voor dat de kloof met het soennitische Saudi-Arabië groter werd. Dat laatste land vreest, samen met onder andere Qatar, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten, voor een stijgende invloed van de sjiieten in de regio onder leiding van Iran.De machthebbers in Riaad en Ankara zijn van mening dat de invloed van radicale islamitische strijdgroepen in Syrië een minder groot gevaar is voor de regio dan de opkomst van de sjiieten.

Vooral de Saudi’s zijn woedend op de VS en beschuldigen Washington van toegeeflijkheid. De Saudi’s sturen om die reden ook een laag geplaatste ambtenaar naar de vredesbesprekingen over Syrië die volgende maand in Geneve moeten beginnen.Wat eveneens voor een splijtzwam zorgt in het Westen zijn berichten dat Turkije in het geheim allerlei wapenzendingen doorlaat bestemd voor de islamisten die vorige week de grensstad Bab al-Hawa innamen, daarbij allerlei materieel buitmakend dat het Westen gestuurd had naar eenheden van het Vrije Syrische Leger. Die laatste lijkt echter door interne strijd aan stootkracht te hebben ingeboet.

In diplomatieke kringen wordt tegenwoordig steeds vaker gezinspeeld op de vorming van een overgangsregering in Syrië, waarbij Assad en de alawieten centrale posities bewaren in het leger, politie en veiligheidskringen om zo de kans op een bijltjesdag te verminderen. Assad zal dan niet meer als president fungeren, hij zal wel nog een belangrijk deel van de macht bezitten, aldus een diplomaat.Mocht de Syrische oppositie zo’n deal afwijzen – tot nu toe was voor hen een vertrek van Assad een absolute voorwaarde - dan moeten ze rekening houden met een scenario dat ze straks alleen maar gesteund zullen worden door Turkije, Saudi-Arabië en Libië, aldus de diplomaat.