Nieuws/Binnenland
1022089
Binnenland

Oude liefde vergaat niet

Het is vooralsnog een groot mysterie. Want hoe kan een ruim veertig jaar oude liefdesbrief zomaar ineens langs de kant van de weg belanden?

Herman Bruggink uit het Twentse Rijssen was, zoals vrijwel iedere dag gewapend met verrekijker en fotocamera, aan het wandelen door de natuurrijke omgeving rond zijn woonplaats toen hij langs de Keizersdijk iets in de berm ontwaarde. „Nu ligt er wel vaker wat in de berm, maar het viel me op dat uit de envelop een handgeschreven briefje stak. De brief was echter doorweekt en slecht te lezen. Het eerste wat me opviel was ’Lieve Wies’. Waarop ik toch nieuwsgierig werd en ’m heb meegenomen naar huis om hem te laten drogen.”

Al snel bleek dat het ging om een liefdesbrief. „Met daarboven ’Oldenzaal, 8 februari 1971’. Heel bijzonder. Nu kan die brief er nooit 43 jaar hebben gelegen, want dan was het papier pulp geworden. Maar daardoor ben ik alleen maar nieuwsgieriger geworden. Hoe komt die brief daar toch terecht?”

Nieuwe vulpen

Volgens de envelop was de brief geadresseerd aan Wies, die verpleegster was in de vroegere psychiatrische inrichting Sint Franciscushof in Raalte. „De brief is geschreven door ene Johnny. Dat gebeurde in de trein tussen Oldenzaal en Apeldoorn. Dat deed hij met een pasgekochte vulpen, zo schrijft hij. Zonder dat hij verder in detail treedt, is duidelijk dat de man iets gedaan had wat niet door de beugel kon. Hij biedt zijn excuses en doet een handreiking aan zijn geliefde, waarbij hij beterschap belooft voor de toekomst.”

Na publiciteit in lokale media meldde de schrijver zich bij Bruggink. Johnny blijkt gelukkig getrouwd met de geadresseerde. Het echtpaar heeft laten weten niet in de publiciteit te willen.