Nieuws/Binnenland
1022097
Binnenland

14 miljoen euro in zwart gat

De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft 14 miljoen euro toegekend aan prof. Heino Falcke van de Radboud Universiteit Nijmegen die met een team van Europese astrofysici voor de eerste keer een zwart gat nauwkeurig in beeld gaat brengen.

Het team zal de voorspellingen van de huidige zwaartekrachtstheorieën toetsen, waaronder de algemene relativiteitstheorie van Einstein. Het project ‘BlackHoleCam’ krijgt een ’Synergy Grant’, de grootste en meest competitieve subsidie binnen de ERC.

„Hoewel de meeste astrofysici geloven dat zwarte gaten bestaan, heeft eigenlijk niemand er ooit een gezien,” aldus hoogleraar Radioastronomie Falcke. „De techniek is nu zo ver gevorderd dat we zwarte gaten echt in beeld kunnen krijgen en hun bestaan kunnen bewijzen of weerleggen."

De wetenschappers richten zich op Sagittarius A*, een mysterieuze bron van radiostraling midden in de Melkweg. „Het zou een zwart gat kunnen zijn, maar helemaal zeker weten we het nog niet. We gaan ondermeer naar nieuwe radiopulsars zoeken in de buurt van dit zwarte gat. Daarvoor gebruiken we verschillende telescopen over de hele wereld."

Zwarte gaten staan bekend als een ongrijpbaar fenomeen, met een zwaartekrachtsveld dat zo groot is dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Het team is van plan om een afbeelding van de waarnemingshorizon te maken. Dit is de grens rond een zwart gat waarlangs licht wel naar binnen kan gaan, maar niet meer terug kan keren.