Nieuws/Binnenland
1022100
Binnenland

’Grote vangsten’ houden geen stand bij rechter

Smokkelgeld vaak mét rente terug

Spraakmakende geldsmokkelzaken op Schiphol, die met veel bombarie worden gemeld door FIOD en marechaussee als ’grote vangsten’, blijken in de praktijk vaak uit te gaan als een nachtkaars bij de rechtbank Haarlem.

Miljoenen euro’s die worden onderschept bij Schipholreizigers worden namelijk door justitie weer netjes terugbetaald.

Justitie betaalt zelfs drie procent rente over de in beslag genomen tonnen, plús schadevergoedingen voor de tijd dat verdachten in de cel zaten, omdat veelal niet aannemelijk gemaakt kan worden dat het crimineel verkregen geld betrof.

Eergisteren maakte de FIOD bekend dat op Schiphol 850.000 euro was ontdekt bij een ’passagier uit Portugal’. Het geld zat verstopt in aktetassen waarvan de dichtgenaaide zijwanden gevuld waren met biljetten van 500 euro. De FIOD meldde dat hij was aangehouden „op verdenking van witwassen en het opzettelijk niet doen van aangifte van liquide middelen”.

Tassen geld

In werkelijkheid blijkt de ’passagier uit Portugal’ een Chinese handelaar, die inmiddels alweer is vrijgelaten. De man heeft meerdere grote bedrijven in Spanje, Portugal en Italië, waar tassen worden verkocht, die zijn geproduceerd in China. Volgens zijn advocaat Alexander Admiraal was het geld voor de betaling van zijn Chinese toeleveranciers.

Admiraal: „We kunnen bewijzen met bedrijfspapieren dat het geld komt van legale handel. Natuurlijk had hij moeten melden dat hij geld bij zich droeg, maar dat is een overtreding van de Douanewet, waarop een geldboete staat, meer niet. Telkens brengen FIOD en marechaussee dergelijke zaken als „grote vangsten”, waarbij het wel „foute boel” moet zijn. Dat komt dan groot in het nieuws, maar achteraf worden de in beslag genomen gelden keurig netjes terugbetaald.”

De Haarlemse advocaat heeft drie cliënten die groot in het nieuws kwamen als ’geldsmokkelaars’, maar tegen wie uiteindelijk geen spat bewijs was.

Een vergelijkbare zaak tegen een andere cliënt, een 34-jarige Chinees die deze zomer werd gearresteerd met 350.000 euro, werd een week geleden geseponeerd. „Hij vloog van Peru naar Shanghai, een KLM-vlucht met een korte tussenstop op Schiphol. Die man, die twee vennootschappen heeft in Peru voor woninginrichting, zat een maand vast in Nederland. We hebben op eigen kosten verklaringen laten vertalen uit het Peruaans en het Chinees naar het Nederlands, omdat justitie niets deed: uittreksels, belastingaangiften, vrachtbrieven, rekeningen. Alles bewijst dat hij een legale handelaar is. Hij heeft zijn geld terug.”

Ook de roemruchte geldsmokkelzaak tegen twee Nigerianen die vorig jaar werden gepakt met 1,2 miljoen euro, wordt waarschijnlijk binnenkort geseponeerd. Ook die zaak werd groot gebracht door de marechaussee: „Wij arresteerden de Nigerianen, die respectievelijk 600.000 en 587.290 euro vervoerden in hun koffers, omdat ze niet aannemelijk konden maken hoe ze aan de grote hoeveelheid bankbiljetten kwamen.”

Ook die 1,2 miljoen euro is inmiddels terugbetaald op last van de rechtbank Haarlem, mét rente. „Zij kwamen naar Nederland om vrachtwagens te kopen. De truckleveranciers wisten van hun komst. In Nederland hebben deze Nigerianen ook een bv voor het verschepen van gekochte vrachtwagens. De mannen kwamen na twee weken vrij.”