Nieuws/Binnenland
1022113
Binnenland

Gemeenten gaan banen voor jongeren scheppen

Gemeenten gaan investeren in arbeidskansen voor jong en oud. De komende 2 jaar worden voor 250 jongeren banen gecreëerd als gemeentemedewerker. Ook komen er voor oudere gemeenteambtenaren 500 coachingsplaatsen en nog eens 750 opleidingsplaatsen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft dat afgesproken met de vakbonden, zo hebben ze woensdag laten weten.

Gemeenten die aan het plan meedoen, krijgen de helft van de loonkosten vergoed via subsidie. Er wordt een potje aangelegd waar 10 miljoen euro in zit en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid draagt ook nog maximaal 5 miljoen bij.

Met het aantrekken van jongeren en het bijscholen van ouderen hopen de gemeenten toegerust te zijn voor de veranderingen die op hen afkomen, zoals de vergrijzing. Ook krijgen gemeenten er de komende jaren veel extra taken bij op het gebied van jeugdzorg, langdurige zorg en sociale werkvoorziening. Daarvoor zijn goed opgeleide en gemotiveerde mensen nodig, aldus de VNG.

Vakbond Abvakabo FNV noemt het plan „een stap in de goede richting” maar vindt dat gemeenten nog verder moeten „doorpakken met een cao waarin afspraken staan voor werkgelegenheid, beloning en respect voor medewerkers”.