Nieuws
1022128
Nieuws

Akkoord over ontmanteling van falende banken

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over de ontmanteling van falende banken. De overeenkomst moet een blauwdruk worden voor de afhandeling van elke bank in de eurozone die in de problemen komt.

Het akkoord werd bereikt na zeven uur taai onderhandelen en bestaat uit twee delen, een vangnet voor de periode dat de nationale banken in elk land een fonds opbouwen waaruit hun broeders kunnen worden gered als ze in de problemen komen. Dat kan wel tien jaar duren.

Voor daarna komt er nog een apart fonds waarvan de contouren nog niet helemaal duidelijk zijn, maar dat fonds krijgt de mogelijkheid in de markt geld te lenen. Dat betekent dat er altijd genoeg geld zal zijn om banken af te wikkelen, ook als de nationale reserves onvoldoende zijn. Op die manier hoeft er nooit meer te worden aangeklopt bij de Europese belastingbetaler.

Bankenunie

Het ’single resolution mechanism’ (SRM) is het laatste onderdeel van de bankenunie waarover nog een akkoord moet worden bereikt. De ministers van financiën van alle 27 lidstaten van de Europese Unie komen vandaag bijeen om verder te praten over de SRM.

Keerpunt

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times sprak Europees commissaris Olli Rehn (monetaire zaken) na afloop van de ingelaste eurogroep ook over een keerpunt in de onderhandelingen. "We hebben een cruciale doorbraak bereikt", citeert de krant de eurocommissaris. Volgens Rehn kunnen de ministers hierdoor een ’vredige kerst’ tegemoet zien.

Volgens minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was de Eurogroepvergadering een ’constructieve bijeenkomst’.