Nieuws/Binnenland
1022133
Binnenland

'Amnestie voor activisten Greenpeace'

De opvarenden van de Arctic Sunrise mogen Rusland binnen afzienbare tijd verlaten. Dat stelt een woordvoerster van Greenpeace woensdag, nu het Russische parlement heeft ingestemd met een verruiming van een amnestiewet.

Dankzij de verruiming van die wet kunnen de activisten naar huis zodra de wet is ondertekend en zij de juiste uitreispapieren hebben gekregen, aldus de woordvoerster. Het enige voorbehoud is nog een laatste stemming over de amnestiewet om 13.00 uur onze tijd, maar dat lijkt een formaliteit.

In eerste instantie gold de amnestie voor mensen die zijn veroordeeld in verband met ernstige verstoringen van de openbare orde. Woensdag werd de wet verruimd, waardoor ook mensen die aangeklaagd zijn eronder vallen. Daardoor zouden ook de Greenpeace-activisten eronder vallen.

De 30-koppige bemanning van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise mag het land momenteel niet verlaten en het schip ligt aan de ketting. Nu de presidentiële amnestie toch ook voor beklaagden en verdachten kan gelden, komen ze ervoor in aanmerking. Volgens sommige waarnemers is de aanpassing speciaal gemaakt om de internationale groep activisten naar huis te kunnen sturen. Onder de activisten zijn twee Nederlanders.

De bemanning werd 19 september op zee voor de noordkust van Rusland opgepakt toen ze met de Arctic Sunrise ondanks waarschuwingen van Moskou actie voerde tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Ze zaten circa twee maanden in de gevangenis en zijn onder beperkingen vrijgelaten in afwachting van het proces.

De amnestiewet wordt afgekondigd ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de Russische grondwet. Onder de tienduizenden gevangenen die van de amnestie kunnen profiteren, zijn vrijwel zeker de twee vrouwen van punkband Pussy Riot die een straf uitzitten wegens ordeverstoringen.

De Russische Tweede Kamer, de Doema, heeft volgens Interfax woensdag wel beklemtoond dat mensen die vastzitten omdat ze hevige onlusten hebben georganiseerd, niet in aanmerking komen, net zo min als mensen „die hun bevoegdheden te buiten zijn gegaan met geweld”.