Nieuws/Binnenland
1022141
Binnenland

Meer in agressie getrainde voogden jeugdzorg

Jeugdzorg breidt het aantal speciaal in agressie en bedreiging getrainde voogden uit van acht naar 20 mensen. Deze voogden vormen samen het landelijk expertiseteam jeugdbescherming, dat aan de slag gaat als ouders van kinderen in moeilijkheden onhandelbaar zijn.

Dat heeft Martin Sitalsing, directeur van Bureau Jeugdzorg Groningen, woensdag gezegd. Sitalsing stond bijna een jaar geleden samen met Bureau Jeugdzorg Haaglanden en het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de wieg van de oprichting van het speciale team. Nu er tien zaken tot tevredenheid zijn afgehandeld, is besloten het team uit te breiden. Jeugdzorg en het ministerie dragen de kosten samen.

Gezinsvoogden krijgen volgens Sitalsing soms te maken met bedreigingen die zo ernstig zijn dat hun gezin tijdelijk moet onderduiken. Anderen hebben langere tijd te maken met doodsbedreigingen. Voogden van het speciale team werken anoniem en alleen vanaf beveiligde locaties. Pas als de situatie weer enigszins „normaal” is, is er eventueel persoonlijk contact met een gezin.

Als voogden moeten ingrijpen bij een gezin dat bekend staat wegens agressie, kan de zaak voorgelegd worden aan het speciale team. Dat maakt samen met de politie een veiligheidsanalyse en besluit zonodig een speciaal getrainde voogd in te zetten. „We laten zo aan zulke ouders zien dat ze niet onaantastbaar zijn en dat we toch ingrijpen als hun kinderen in gevaar zijn”, zegt Sitalsing. „We hopen dat de uitbreiding van het team ervoor zorgt dat er geen zaken meer opzij worden gelegd omdat voogden vrezen dat er toch geen beginnen aan is.”