Nieuws/Buitenland
1022150
Buitenland

BuZa ontraadt reizen naar Zuid-Soedan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt sinds dinsdagavond alle reizen naar Zuid-Soedan. Aanleiding vormen de gevechten tussen militairen die sinds zondagavond in de hoofdstad Juba woeden.

Nederland beraadt zich momenteel over de vraag of maatregelen voor het ambassadepersoneel moeten worden genomen. De Verenigde Staten besloten woensdag medewerkers van de ambassade die niet strikt noodzakelijk zijn, te evacueren.

Behalve het ambassadepersoneel verblijven 154 geregistreerde Nederlanders in het Afrikaanse land. Buitenlandse Zaken raadt degenen die in Juba wonen en werken aan thuis te blijven. Nederlanders die elders in het land verblijven, wordt geadviseerd Zuid-Soedan op eigen gelegenheid te verlaten.

De straten in Juba zijn volgens het ministerie afgesloten voor verkeer. Het vliegveld is gesloten voor zowel inkomend als uitgaand vliegverkeer. BuZa sluit niet uit dat de situatie ook in de deelstaten zal verslechteren.

Zuid-Soedan is sinds 9 juli 2011 onafhankelijk. Eind juli dit jaar verving president Salva Kiir zijn vicepresident en het hele kabinet, waardoor onder meer sterke politieke spanningen ontstonden. Ook stammenstrijd speelt mee bij de onlusten in het straatarme land. Journalisten meldden dat ongeveer 500 mensen bij de gevechten zouden zijn omgekomen.