Nieuws
1022152
Nieuws

'Stop met multivitamines'

Slikt u iedere dag extra vitamines? Slecht nieuws. Voor de meerderheid van de mensen is dit gewoon een verspilling van tijd en geld. De vitamines doen namelijk niets voor uw gezondheid.

Zo blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Multivitamines hebben volgens de onderzoekers geen aantoonbaar positieve invloed op de gezondheid en lijken overlijden of ziekte niet te voorkomen.

Vermijden

"De meeste supplementen voorkomen chronische ziekte of overlijden níet. Het gebruik ervan is niet gerechtvaardigd, sterker nog: deze pillen moeten worden vermeden", zo schrijven onderzoekers van de Johns Hopkins University, de Universiteit van Warwick en het Amerikaanse College van Artsen. "Dit bericht geldt met name voor de gezonde mensen, die geen enkel bewijs hebben dat zij vitamines of mineralen tekort komen. En deze 'normale' mensen, gebruiken de supplementen juist het meeste."

Het slikken van supplementen met antioxidanten, foliumzuur en vitamine B lijkt niet alleen nutteloos, maar kan zelfs schadelijk zijn. Hetzelfde geldt voor een hoge dosis beta-caroteen, vitamine E en vitamine A. Volgens de onderzoekers is hier nog wel meer research voor nodig.

Er zijn drie studies uitgevoerd om te bekijken:

  • Wat het effect van multivitamines op het cognitief functioneren bij mannen is
  • Wat de voordelen van multivitamines zijn voor mensen die een hartaanval hebben gehad
  • Wat de effecten van vitamines en mineralen zijn op het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten.

Wat blijkt? Bij geen van deze onderzoeken is er een algemeen voordeel gevonden.

Uitzondering

Voor bepaalde gevallen maken de onderzoekers een uitzondering. Zo wordt zwangere vrouwen bijvoorbeeld nog steeds aanbevolen om 400 mg foliumzuur per dag te slikken, om zo aangeboren afwijkingen te voorkomen.