Nieuws/Binnenland
1022168
Binnenland

Aneurysma groeit door medicatie

Van het antibioticum doxycycline werd gedacht dat het de groei van aneurysma's tegengaat. LUMC-onderzoekers laten nu zien dat het middel de groei van aneurysma's bij patiënten juist licht stimuleert.

Zij publiceren hun onderzoek in Annals of Internal Medicine.

Vertraging

Aneurysma's zijn verwijdingen in bloedvaten die vooral voorkomen bij (rokende) mannen van 60 jaar en ouder. Ze groeien gemiddeld 2,2 millimeter per jaar. Bij ontdekking van een aneurysma wordt dit meestal in de gaten gehouden tot het 5,5 centimeter groot is. Pas bij die diameter wegen de risico's van een operatie op tegen het risico dat het aneurysma spontaan scheurt. Al jaren wordt onderzoek gedaan om de groei van een aneurysma zodanig te vertragen dat een operatie niet meer nodig is. De meeste aandacht is hierbij gericht op het antibioticum doxycycline.

Muizen

"Van doxycycline hebben andere onderzoekers bij muizen aangetoond dat het de vorming en groei van aneurysma's remt", zegt dr. Jan Lindeman, onderzoeker op de afdeling Heelkunde in het LUMC. Bij patiënten met een aneurysma was dit nog niet goed uitgezocht.

Om dit goed uit te zoeken volgden de onderzoekers 286 patiënten met een aneurysma in 14 ziekenhuizen. De helft van de patiënten slikte doxycycline, de andere helft kreeg een neppil. Het aneurysma bleek in de groep die doxycycline gebruikte na 18 maanden niet minder, maar zelfs iets meer gegroeid te zijn dan in de controlegroep.

"Het scheelde 0,8 millimeter. Dat is zo weinig dat het klinisch niet relevant is, maar doxycycline remt de groei van aneurysma’s dus duidelijk niet. Het heeft ons overigens veel moeite gekoste om dit onderzoek gepubliceerd te krijgen, omdat het zo tegen de verwachtingen ingaat", aldus Lindeman.