Nieuws/Binnenland
1022198
Binnenland

Sterrenchefs verwennen thuiszorgers

„Dit is een middag met een gouden rand, die ik nooit meer zal vergeten”, verzuchtte thuiszorgster Brenda Buffing. Eerder was ze door vier beroemde chef-koks letterlijk opgetild als feestelijke afsluiting van een vorstelijke verwenlunch voor honderd verpleegkundigen, verzorgenden en huishoudelijke hulpen.

Inge Borghuis, bestuurslid van de Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring, stelde verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp ter beschikking om een mooi aantal van al die duizenden helpende handen in de thuiszorg culinair te onthalen.

Na alle verwennerijen in de vorm van cadeautjes, wensberichten in de krant, het Max Proms-concert voor zesduizend thuiszorgers en de vele andere initiatieven, was nu de inwendige mens aan de beurt. En wie kan daar beter invulling aan geven dan de leden van de Alliance Gastronomique, regio Randstad, die met een indrukwekkende reeks sterrenchefs in de pannen roerden. In totaal twintig Michelinsterren verlichtten de keuken van Bornholm. Het eerste visitekaartje dat deze smaaktovenaars afgaven, bestond uit een amuse van lever met rode biet en radijs en een van gamba met mierikswortel en komkommer.

Gastheren

Bovendien leverde de Alliance ook zo’n vijftien gastheren. „Natuurlijk hebben onze koks namen, en sommigen zelfs heel grote”, benadrukte de erevoorzitter van de Alliance, John Beeren. „Maar vanmiddag gaat het om het collectief en natuurlijk vooral om de thuiszorgers.” De echte grote namen zaten aan tafel! Namen en gezichten die nooit op de tv komen, die nooit in de spotlights staan, maar van wie de handen en harten stralen naar al die talloze kwetsbare mensen voor wie ze dag en nacht klaarstaan.

Zoals Brenda Buffing, al negen jaar huishoudelijke hulp in de omgeving van Amstelveen, het omschreef: „Niet alleen doe je het werk waarvoor je bij de cliënt bent, tegelijkertijd ben je ook maatschappelijk werker en psycholoog.” Brenda maakt schrijnende dingen mee. „Zo was ik bij een 91-jarige totaal vereenzaamde vrouw, van wie de onderbroek totaal was versleten en die met veiligheidsspelden aan elkaar was geknoopt. Je hart breekt als je zoiets ziet. Ik heb meteen ondergoed voor haar gekocht.”

Brenda en haar tafelgenoten lieten zich het voorgerecht van tartaar van tonijn met krokant zeewier, sorbet van wasabi, gember en basilicum smaken.

Samba

Ontroerend en tegelijkertijd vermakelijk waren de verhalen, die al die mannen en vrouwen uit de thuiszorg vertelden. De oorspronkelijk Braziliaanse Herika de Andrade (37) uit Zaandam: „Toen ik hoorde dat een 63-jarige mevrouw voor wie ik huishoudelijk werk verricht nog eens één keer graag zou willen dansen, zei ik meteen: als ik klaar ben met schoonmaken, beginnen we meteen. Ik ga u de samba leren. Sinds dat moment dansen we iedere keer als ik langskom de samba.”

Veel lof heeft Yilan Yeung voor een van haar cliënten, die 88 is en graag computerles wilde: „Ik heb voor haar een tablet gekocht en geef haar nu computerles. Deze mevrouw bloeit helemaal op.”Monique van Delft was bij iemand in Zandvoort in een huis met openstaande tuindeuren. „Ineens struint een hert met een kolossaal gewei de kamer binnen en mist op vijf centimeter een gloednieuwe grote plasma-tv. Zegt die man tegen mij: ’Wat een geluk dat er niks is gebeurd. Ik hoor het me al zeggen, als ik de verzekering bel: er is een hert mijn kamer binnengelopen en die heeft mijn tv gesloopt…!’”

Het hoofdgerecht was van grote klasse. Het werd bijna stil toen de fazant met gekonfijt pootje, zuurkool, gebakken bloedworst en een gevogeltejus op tafel kwam. Kitty Passchier: „Het is zo lekker, ik neem de kok mee naar huis!”

Ondanks dat de 23-jarige Sabrina Rijneveld uit Haarlem pas drie jaar in de thuiszorg werkt, vond ze het vanzelfsprekend dat ze op de begrafenis van een 83-jarge cliënt was. „Er was bijna niemand aanwezig en die paar familieleden vonden het fijn dat ik er was”, zegt ze bescheiden.

Na het hoofdgerecht zorgde volkszanger Mick Harren met zijn volle stem en superuitstraling voor een tweede feestelijk ’hoofdgerecht’. Het Sweet Caroline werd van harte meegezongen en ook zijn kerstmedley verwarmde de harten. En hoe toepasselijk was zijn kerstnummer It’s gonna be een lonely Christmas without you. Stel je eens voor: Kerstmis zonder thuiszorg, Nederland zou totaal onthand zijn… Harren maakte er zo’n feest van, dat eerst de handen massaal de lucht ingingen en daarna na de beentjes van de vloer. Spontaan danste men met elkaar op onvergetelijke nummers van Willy Alberti. Zijn zoon Tonny, de manager van Mick Harren, zag het met genoegen aan.

Het dessert was smullen, zogezegd het betere snoepwerk: Limoncello – Crème van yoghurt, bitterkoekjes-sorbet van citroenbier en olie van citrus. Natuurlijk, de lunch was een collectieve prestatie, maar bij een prestatie hoort een naam.

Compliment

Daarom een groot compliment aan de chef-koks: Stefan van Sprang (Aan de Poel**), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**), Roger Rassin (La Rive*), Dennis Kuipers (Vinkeles*), Akio Nagai (Yamazato*), Jan Sobecki (Chapeau**), Menno Post (de Bokkedoorns**), Niven Kunz (Niven*), Fred Mustert (Fred**), en Hans de Bont (De Moerbei*). Voor de bediening stonden garant: Bernard Tesink (De Burgemeester*), Danny Dwarswaard (De Gieser Wildeman*) en Martin en Carla van Bourgonje (Merlet*).

Het festijn eindigde met een hoogstandje, toen Brenda Buffing door vier topchefs in de armen werd opgetild. Zij stond en staat symbool voor al die duizenden vrouwen en mannen in de thuiszorg die door ons allen op handen gedragen worden. Met dank aan: Vinites, Spadel, Hanos, Héman en Gerard Best Wasserij.

U kunt gratis een Speurderbericht aan een medewerker uit de thuiszorg plaatsen, eventueel met foto. Het kan een bedankje zijn of een ervaring, ook als u zelf in de thuiszorg werkt! Al uw Speurders komen in de kerstkrant van 24 december. Ga naar www.speurdersindekrant.nl/kerstgroet/